Szeptember 16-án este két év után ismét a Papp László Budapest Sportaréna színpadán lesz látható Gérard Presgurvic világsikerű musicalje, a Rómeó és Júlia, amit pontosan 20 éve mutattak be először Párizsban. Az előadás – amely utoljára lesz látható az Arénában – egyik különlegessége, hogy az eredeti, legendás szereposztás sztárjai közül is színpadra lépnek páran.

A Rómeó és Júlia musical ősbemutatójára 2001. január 19-én került sor a párizsi Palais des Congrès-ben, a darab szinte azonnal óriási siker lett. Franciaország után látható volt Kanadában, Antwerpenben, Londonban, Amszterdamban, Budapesten, Moszkvában, Bécsben, Bukarestben, Szöulban, Puszanban (Dél-Korea), Tajpejben, Monterrey-ben és Sanghajban is. A musical magyarországi változatát – amely némileg eltér a francia eredetitől, sokkal inkább igazodva az eredeti történethez – 2004. január 23-án mutatták be a Budapesti Operettszínházban, Kerényi Miklós Gábor rendezésében. Az előadást eleinte kétkedve fogadták, sokan úgy tartották, hogy Shakespeare örök klasszikus szerelmi története nem fog helyt állni a musicalek világában, azonban a siker nem maradt el.

A kezdeti időszakban szinte lehetetlen volt jegyhez jutni, hónapról hónapra kilométeres sor kígyózott a jegypénztárak előtt, az előadás pedig a Budapesti Operettszínház egyik zászlóshajójává vált, olyan sztárokkal, mint Szinetár Dóra, Dolhai Attila, Szabó P. Szilveszter, Földes Tamás, Náray Erika, Janza Kata, Bereczki Zoltán vagy Mészáros Árpád Zsolt. A musical közel 15 éven keresztül futott nagy sikerrel, állandó teltházzal, dalai felkerültek a rádiók slágerlistáira, a musical CD-je 2006-ban platinalemez lett. A Szegedi Szabadtéri Játékokon monumentális díszletek között, káprázatos jelmezekkel, 200 táncossal és statisztával DVD-felvétel is készült róla. A produkció több mint 600 előadást ért meg, közel 700 ezer néző láthatta, de nem csak az Operettszínházban, hanem a Szegedi Szabadtéri Játékokon, a Pécsi Expo Centerben, a Debreceni Főnix Csarnokban, a Soproni MKB Arénában, valamint Baján.

Az eredeti szereposztás: Dolhai Attila (Rómeó) és Szinetár Dóra (Júlia) a Rómeó és Júliában (fotó: Sándor Katalin/MTI)

2019 szeptemberében dupla előadással tért vissza a produkció a Papp László Budapest Sportarénába, most, két évvel később pedig újból látható lesz – immáron utoljára. Az alkotók pedig igen különleges szereposztással készülnek a búcsúelőadásra, több olyan színész is feltűnik majd a darabban, akikkel még a kezdetekben vitték sikerre a musicalt. Erre az egy alkalomra fogadta el a felkérést Janza Kata (Capuletné), Vágó Bernadett (Júlia szerepében Kardffy Aisha mellett), Szabó P. Szilveszter (Tybalt szerepében Horváth Dániel mellett), Csuha Lajos (Capulet szerepében Makrai Pál mellett) és Földes Tamás (Lőrinc barát szerepében). Mészáros Árpád Zsolt (akit két évvel ezelőtt Lőrinc barátként láthattak a nézők) ismét visszatér az eredeti karakteréhez: Kerényi Miklós Máté mellett Benvoliót fogja megformálni. A további szerepekben Veréb Tamást (Rómeó), Cseh Dávid Pétert (Benvolio), Détár Enikőt (Montague-né), Kádár Szabolcsot (Paris), Mester Viktóriát (Dada) és Egyházi Gézát (Verona hercege) láthatjuk, az est házigazdája Szulák Andrea lesz.

Kiemelt kép: Kardffy Aisha (Júlia) és Veréb Tamás (Rómeó) a Rómeó és Júliában (fotó: Göbölyös László)