A tizenötödik / Madách Színház / rendező: Szirtes Tamás/ április 22. 19:00

A tizenötödik címre keresztelt, forradalmian új hangvételűnek kikiáltott musical – amely a III. Madách Musical Pályázat nyertes műve lett – az 1848-49-es szabadságharc korát idézi meg, középpontjában pedig a hétköznapi ember áll, aki sodródik a történelem viharaiban, csapongva a beteljesületlen szerelem és a nyomasztó apai örökség felfokozott érzelmei között. A történet a tizenötödik aradi vértanúra, Kazinczy Lajosra, a nagy nyelvújító Kazinczy Ferenc fiára fókuszál, aki egy muszáj Herkules, egy modern hős, akit a körülmények és a szituációk tettek azzá. A darabban a kor magyar dallamvilága keveredik a XXI. századi zenei formákkal, mint amilyen az R’n’B, a rap és a slam poetry. A címszereplőt Borbély Richárd, Solti Ádám és Jenővári Miklós játsszák hármas szereposztásban, Baranyai Annamária, Détár Enikő, Gallusz Nikolett, Kecskés Tímea és Ladinek Judit az anya szerepét kapták, valamint egyben az aradi tizenhármakról szóló balladát előadó fekete angyalok bőrébe is bújnak, míg Egyházi Gézának, Miller Zoltánnak és Posta Victornak egy valódi szörnyeteget kell megformálniuk, hiszen a véreskezű hóhért, Haynaut keltik életre. 

Zorba, a görög / Jókai Színház, Békéscsaba / rendező: Radó Denise / április 22. 19:00

A Zorba, a görög arra tanít mindannyiunkat, hogy katasztrófák közepette is lehet az ember boldog, ha szereti az életet. A musical főszereplője, Zorba filozófiája szerint mindig minden pillanatot meg kell ragadni és meg kell élni. Főhősünk vallja, hogy a jót szűkebb időkre kell elraktározni, amikor épülhetünk belőle. Egy nap felfigyel egy idegen, jómódúnak látszó úrra, akinek segítőjévé és kalauzává válik. Zorba és Nico Kréta egyik kis falujába utazik, ahol az elfojtott indulatok ellenére azt igyekeznek megértetni az emberekkel, hogy munkaalkalmat és a fellendülés reményét hozzák a közösségbe. Az előadás rendezője, Radó Denise már a próbafolyamat elején kiemelte, hogy szerinte a zenés darab tökéletesen átadja a regény gondolatiságát, amely – a könyv alapján készült fimben is felcsendülő – zene által válik teljessé. A főbb szerepekben Katkó Ferenc, Czitor Attila, Liszi Melinda, Kiss Viktória, Nagy Erika és Tege Antal lesz látható. 

Jelenetkép a Don Juan, vagy az apák kínja című előadásból (Fotó: artisjokai.sk/)

Don Juan, vagy az apák kínja / Szkéné Színház – komáromi Artis – Jókai polgári társulás / rendező: Nagy Péter István / április 22. 19:00

A Szkéné Színház, valamint az Artis – Jókai polgári társulás koprodukciójaként érkező előadás egy újszerű feldolgozása a Don Juan-mitológiának. A hírhedt nőcsábász ebben az ízig-vérig 21. századi újragondolásban már nem egy szenvedélyes nőcsábász: az ő belső kínja és ámokfutása, sodródása középpontjában nem a nő, hanem az értékvesztett fiatal férfi áll, aki nem lát apai példaképet, sem mintát maga előtt, és egy végletekig gátlástalan rohanásban próbálja meglelni önnön határait. Bár Nagy Péter István és Fekete Ádám újragondolt Don Juanjában feltűnnek a korábbi feldolgozások szereplői, ezek a karakterek mégis csak kontúrjaikban emlékeztetnek elődeikre, a történet maga mind stílusában, mind történetvezetésében a 21. század problémáira reflektál. A címszereplőt a Vígszínház művésze, Orosz Ákos kelti életre, mellette Szabó Viktor, Skronka Tibor, Kerekes Vica, Olasz István, Kiss Szilvia és Hunyadi Máté játssza a főbb szerepeket. 

Bánk bán / Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház / rendező: Toronykőy Attila / április 22. 19:00

Katona József Bánk bánja a magyar irodalom legnagyobb történelmi drámája, keletkezése idején izzóan forradalmi tartalma miatt a cenzúra betiltotta, a belőle Erkel Ferenc zenéjével és Egressy Béni librettójával készült dalmű pedig vitathatatlanul legnagyobb nemzeti operánk. Az idegen királyné megöléséről szóló zenedráma az enyhülni nem akaró abszolutizmus időszakában is erős politikai aktualitást kapott, és a magyarság tomboló lelkesedéssel fogadta. Bámulatos az opera hangulatteremtő ereje, színes és sokrétű a hangszerelése. A címszereplőt váltott szereposztásban Turpinszky Gippert Béla és Serbán Attila kelti életre, Gertrúdot Laczák Boglárka, Melindát Rendes Ágnes és Németh-Nagy Johanna, II. Endrét Altorjay Tamás és Németh Márton, Ottót Tötös Roland és Szemenyei János, Petúr bánt Kristóf István és Bognár Szabolcs, Tiborcot Sirkó László és Kristóf István alakítja.

Kiemelt kép: Solti Ádám, Borbély Richárd és Jenővári Miklós, A tizenötödik sajtótájékoztatóján (Fotó: Madách Színház)