Jövőre két új Cormac McCarthy-regénnyel bővül az amerikai szerző magyarországi életmű-sorozata. A McCarthy legutolsó regénye, Az út 2006-ban jelent meg, így Az utas és a Stella Maris érkezése mindenképpen örvendetes – kiváltképp, hogy a két mű egymással szorosan összefügg.

Az elmúlt tizenhat évben McCarthy olyan elvont témákban merült el, mint a kvantumfizika, a matematika filozófiája, valamint az értelem eredetéről és a tudat természetéről szóló elméletek, ideje jó részét filozófusok és fizikusok társaságában töltötte. Ezeknek a beszélgetéseknek a részletei és tanulságai épültek bele az angolul már elérhető, magyarul 2023-ban érkező regényekbe.

Az utas főhőse, Bobby Western mentőbúvárként dolgozik a Mexikói-öbölnél, az egyik éjjel egy óceánba zuhant repülő roncsához kell lemerülnie. A gép utasaira az ülésükbe szíjazva, vízben lebegő hajjal, üres tekintettel maguk elé merevedve talál rá, ám egyiküknek, ahogyan a fekete doboznak is nyoma veszett. Miután búvártársát holtan találják és Bobby nyomába is öltönyös férfiak szegődnek, a férfinak személyazonosságot kell váltania, de a múltja elől nem menekülhet. A regény Bobby és a matematikai őstehetség húga, Alicia tragikus történetét meséli el, akiket apjuk emléke a mai napig kísért. A testvéreket egymás iránti sóvárgásuk köti össze, és Bobbynak azzal is meg kell küzdenie, hogy paranoid skizofréniával diagnosztizált húga öngyilkosságot követ el.

Váradi Zsolt vázlata Az utas és a Stella Maris borítóterveihez (Fotó: nyugatitér.blog)

A Stella Maris címet viselő folytatásban a húszéves Alicia elmegyógyintézetbe vonul, ahol igyekeznek kezelni betegségét. A pszichiátriai ülések során azonban nem akar a bátyjáról, Bobbyról beszélni. Ehelyett az őrültség természetéről elmélkedik, felidézi gyermekkorát, a fizika meg a filozófia közös pontjait kutatja, bemutatja társait, kiméráit, a hallucinációit, amelyeket csak ő lát. Ezekből az ülésekből derül ki, hogy a forradalmi matematikai elméletek hajszolása miképp sodorta őt az őrület határára.

„McCarthy egyszer azt nyilatkozta, sosem lesz elég kompetens ahhoz, hogy egy nőről írjon. De egyszer meg kell próbálnia. Most jött el a pillanat. Bár előképnek azért ott van az Odakint a sötétség remekül megformált nőalakja. Ráadásul abban a könyvben is testvérszerelemről van szó. Noha a Western testvérek kudarcra ítélt szerelmi története uralja a narratívát, McCarthyt mintha a szereplők időről és valóságról szóló elképzelései érdekelnék legjobban. Filozófiai kutatásában megkérdőjelezi Istenről, az igazságról és a létről alkotott fogalmainkat. Letisztult és alaposan kiérlelt mű ez, amely nemcsak erkölcsről és tudományról szól, hanem a bűn örökségéről és az emberi elme őrültségéről is. McCarthy műveinek fordítójaként és hű olvasójaként meggyőződésem, hogy megérte kivárni ezt a tizenhat hosszú esztendőt” – olvashatók Cormac McCarthy több regényeinek fordítója, Greskovits Endre gondolatai a Nyugati téren.

McCarthy új művei a Jelenkor Kiadó gondozásában jelennek meg.

Kiemelt kép: Cormac McCarthy 2014-ben Santa Fében (fotó: Beowulf Sheehan/LA Times)