Július 18. és augusztus 2. között, tizenhat nap alatt tizenhat településen mintegy 27 előadást tart Magyarországon az Aradi Kamaraszínház a Déryné Program támogatásával. A színház A kolozsvári bíró című mesejátékot és A Zördög című pajzán komédiát mutatja be olyan kistelepüléseken, ahova egyáltalán nem, vagy nagyon ritkán jut el színház.

A kolozsvári bíró Mátyás király és a címbéli bíró történetét meséli el, sok humorral, valamint a reneszánsz kor zenéjét a mai hangzásokkal ötvöző, pergő ritmusú, kedves dalokkal. A Tege Antal által színpadra álmodott előadásban a rendező mellett Éder Enikő, Katkó Ferenc, Gulyás Attila és Szabó Lajos játszik. A Zördög című, Móricz-vígjátékokból összeállított, felnőtteknek szóló komédiát Éder Enikő, Tege Antal, Katkó Ferenc, Harsányi Attila és Tapasztó Ernő előadásában, a szabadkai Juhász zenekar élő játékával, valamint a békéscsabai Tabán Táncegyüttes táncosainak közreműködésével láthatja majd a közönség. A Tapasztó Ernő rendezte produkció egy színes lakodalmi forgatag eseményein keresztül enged bepillantást a korabeli Magyarország sokszor pajkos jelenetekkel tarkított szerelmi életébe. Az előadást követően a Juhász zenekar tart táncházat, ahol közreműködik Farkas Tamás, a produkció koreográfusa és a táncosok.

A két produkció 2019-ben az Aradi Kamaraszínház Szórvány Kulturális Karavánjának keretében jött létre, akkor 26 Arad megyei magyar szórványtelepülés bevonásával 11 helyszínen láthatta a közönség. A mostani turné állomásai között Kétsoprony, Uzsa, Nyárád, Petőháza, Csökmő, Biharkeresztes, Abádszalók, Jászapáti, Kosd, Jászfényszaru, Máriapócs, Mátészalka, Gyöngyöspata és Battonya szerepel, de Esztergomban és Gyulán is fellépnek.

Kiemelt kép: Jelenet A Zördög című előadásból (fotó: Aradi Kamaraszínház)