Május második hétvégéjén százötven éves épületek nyílnak meg az idei Budapest100 program keretében: a városegyesítés 150. évfordulóját közösségi művészeti projekttel is ünneplik, amelyre a pályázatokat április 16-i határidővel várják.

A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) építészeti és kulturális fesztiválja 2011-től hozza össze a lakóközösségeket és a városlakókat minden évben a nyitott házak hétvégéjén. Az 1873-as városegyesítés 150. évfordulója alkalmából idén a 150 éves épületeket szólították meg, amelyek közül 50 csatlakozik a májusi programhoz. A résztvevő házakon keresztül nemcsak az elmúlt másfél évszázad alatt ott lakók történeteit ismerhetik meg az érdeklődők, hanem a városegyesítés korának társadalmi, gazdasági és kulturális sokszínűségét is. A tematika ugyan mindhárom városrész – Pest, Buda és Óbuda – közös történetét felöleli, többé-kevésbé eredeti formájukban megmaradt 150 éves házakat történelmi okokból szinte csak Pesten találni. Budán elvétve akad egy-egy korabeli épület, Óbudáról pedig szinte teljesen eltűntek ennek a korszaknak a hírmondói.

A négynapos eseménysorozat közösségi művészeti alkotással kezdődik a három városrészben május 11-én, sétanappal folytatódik május 12-én, majd a hagyományos nyitott házak hétvégéjével zárul május 13-án és 14-én. A rendezvény első napjára a Budapest100 közösségi művészeti pályázatot is hirdet Városvariációk néven. A jelentkezés mindenki számára nyitott, és minden formailag megfelelő, határidő előtt benyújtott pályázat bekerül a programba. A szervezők három kategóriában várják a műveket: városi hangok rövid felvételeit, a város jellegzetes színeit bemutató fotókat és izgalmas történeteket. A beérkezett anyagokból felkért művészek bevonásával valósul meg Budapest születésnapi ajándéka egy összművészeti est keretében. A teljes felhívás és a jelentkezési űrlap a KÉK oldalán érhető el.

Kiemelt kép: József körút 50. (Fotó: Kortárs Építészeti Program)