Nem csak a magyar kormány vezetett be rendkívüli intézkedéseket a koronavírus-járvány miatt, számos európai országban, köztük Romániában is bezárták a kulturális intézmények. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Mihály Társulata ennek következtében úgy döntött, hogy nem hagyja nézőit színházi élmények nélkül, ezért múlt héten tizenöt előadását tette online elérhetővé felvételről.

A színház Youtube csatornáján az érdeklődők többek között megtalálhatják Kiss Csaba Hazatérés Dániába című drámáját (a szerző rendezésében), Horace McCoy A lovakat lelövik, ugye? című művét (rendező: Madalin Hincu), Henrik Ibsentől a Hedda Gablert (rendező: Keresztes Attila), Sütő András Egy lócsiszár virágvasárnapja című drámáját (rendező: Sebestyén Aba), A legyek ura című előadást, amely William Golding regényéből készült (rendező: Vidovszky György) és Bartis Attila Rendezés című művét is (a szerző rendezésében).

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Mihály Társulatának Youtube csatornája mellett a teátrum honlapján is számos érdekes, archív tartalom érhető el: előadás-színlapok, portréanyagok és megemlékezések is átböngészhetők egészen 1946-tól színészekről, rendezőkről, színházi alkotókról, továbbá kritikák, riportok és egyéb előadásokhoz kapcsolódó relikviák is megtalálhatók az oldalon. Sőt… virtuális kiállításokat is megtekinthetnek az érdeklődők, és akár virtuális sétát is tehetnek a színház épületében.

Kádár L. Gellért a Hazatérés Dániába című előadásban (Fotó: Bereczky Sándor)

Kiemelt kép: Varga Andrea a Hedda Gabler című előadásban (Fotó: Godó-Révész Rebeka)