Peron-swing / Szegedi Nemzeti Színház – Kisszínház / koreográfus: Hajdu Anita / április 8. 19:00

A Szegedi Nemzeti Színház Tánckara önálló produkcióval jelentkezik, amelyre több mint 30 éve nem volt példa a teátrum életben. A ’80-as évek elején, a „Zenés Színház” helyszínén – a Belvárosi Moziban – néhány mesedarabot (Péter és a farkas, Hamupipőke, Hófehérke) dolgoztak fel a tánc nyelvén. Most azonban tematikus esttel jelentkezik az Együttes: a Hajdu Anita tánckarvezető-koreográfus ötletéből született Peron-swing című egyrészes, könnyed, szórakoztató est az 1920-as évekbe kalauzolja a közönséget egy örökmozgó amerikai nagyváros pályaudvarán, egy-egy emberi történetet elmesélve. A rövid etűdökben a jazz-, swing-, sztepp- és modern elemeket vegyítő táncstílus, sok-sok humorral, a burleszk eszközeivel és élőzenével igyekszik megmutatni a 12 táncos tehetségét, rátermettségét, összetartását és a mozgásban megtalált hivatását. A zenei aláfestésről a PapaJazz zenekar gondoskodik.

A két Korea újraegyesítése / tatabányai Jászai Mari Színház / rendező: Crespo Rodrigo / április 9. 19:00

Joël Pommerat a mai francia színház egyik legizgalmasabb alkotója: csak saját darabjait rendezi, munkamódszerének alapja a színészekkel közös, folyamatos kísérletezés és improvizáció. Negyvenedik születésnapján különös akcióba kezdett: megígérte társulata színészeinek, hogy negyven éven át minden évben új darabot ír nekik, amelyet aztán közösen színpadra állítanak. A kísérlet 2004 óta tart, A két Korea újraegyesítése is ennek az alkotómunkának egyik sikerdarabja, amelyet a párizsi Odéonban mutattak be 2013-ban. A darab a távolságról szól, de nem a politikai nézetek különbözőségéről, hanem az emberek valóság érzékelésének, belső, megélt igazságának távolságáról. Nők és férfiak keresik önmagukat, egymást. A színdarab szeretnivaló, esendő küzdelem a távolság legyőzésére drámával és humorral. Egy nagy abszurd játék az emberi kapcsolatokról. Az előadásban – amelyet a teátrum igazgatója, Crespo Rodrigo rendez – Bakonyi Csilla, Danis Lídia, Szakács Hajnalka, Dévai Balázs, Kardos Róbert, Király Attila, Maróti Attila és Mikola Gergő lép színpadra a társulat tagjai közül, hozzájuk csatlakozik vendégművészként Györgyi Anna, Pálfi Kata és Pilnay Sára. 

Pillanatkép Az imposztor olvasópróbájáról (Fotó: Kállai-Tóth Anett/József Attila Színház)

Az imposztor / József Attila Színház / rendező: Bagó Bertalan / április 9. 19:00

A vilnai színházban premierre készülnek: este Lengyelország legnagyobb színésze, Bogusławski fog fellépni a Tartuffe-ben – ha eljön. A megfáradt, pályája alkonyán lévő nagy színészegyéniség Bogusławskit azonban két napja hiába várják, úgy hiszik, megsértődött, amiért operáját betiltotta a helyi hatóság. A társulat mindennek ellenére próbálni kezd, de a művészkedésre már nincs idő, örülnek, ha a szövegüket meg tudják tanulni estére. Ekkor toppan be a színházba Bogusławski – vagy legalábbis valaki, aki azt állítja magáról, hogy ő az. Az imposztor című darab előzménye Spiró György Az Ikszek című regénye, a dráma Major Tamás számára készült és bizonyos értelemben róla is szól, aki halála előtt nem sokkal a Budapesti Katona József Színházban játszhatta el a szerepet. A József Attila Színház új bemutatójában a főszerepet Benedek Miklós, Każyńskit, a direktort a teátrum igazgatója, Nemcsák Károly alakítja, a további szerepekben többek között Zöld Csaba, Pikali Gerda, Horváth Sebestyén Sándor, Szabó Gabi, Kovalik Ágnes, Lábodi Ádám, Quintus Konrád, Fila Balázs, Chajnóczki Balázs, Jónás Andrea, Ujréti László, Vándor Éva és Kaszás Géza mutatkozik be.

Rettenetes szülők / Thália Színház – Télikert / rendező: Kelemen József / április 10. 19:30

A színdarab főszereplője Yvonne, egy öngyilkos hajlamokkal küzdő anya (Csarnóy Zsuzsa), aki megszállottan imádja egyszem fiát. Michel, a felnőni képtelen fiú (Ember Márk) pechére egy ilyen anya mellett mer beleszeretni egy fiatal lányba (Jeney Luca Viktória) – és ott áll köztük Georges, az apa (Rancsó Dezső), akinek nagy magányában sikerült belezúgnia pont ugyanebbe a titokzatos szeretőbe. Ebben a fájdalmas titkokkal telepakolt őrületben igyekszik rendet vágni a nett és poroszos nagynéni, Léonie (Udvarias Anna), aki valaha, úgy huszonhárom évvel ezelőtt, még az apa menyasszonya volt. Az ötszereplős, végletekig feszített színmű felér egy mesterkurzussal, ha érzelmi zsarolást, házassági titkolózást és szerelmen belüli hidegháborús taktikát tanulnánk. 

Kiemelt kép: Király Attila és Danis LídiaA két Korea újraegyesítése olvasópróbáján (Fotó: Prokl Violetta / tatabányai Jászai Mari Színház)