A felelősségvállalás jegyében rendezik meg a 14. Kolozsvári Magyar Napokat, amely augusztus 13-án vette kezdetét és egészen 20-ig tart. A legnagyobb erdélyi magyar rendezvénysorozaton nyolc nap alatt több mint ötszáz programmal készülnek a szervezők.

Gergely Balázs főszervező a múlt héten tartott sajtótájékoztatón felidézte, hogy a kolozsvári magyarságról gyakran elhangzik, hogy városépítő közösség volt. „A mi felelősségünk, hogy ezt ne csak múlt időben tudjuk elmondani. Ne csak a dicső múltra emlékezzünk folyamatosan, hanem tevőlegesen, alkotó módon hozzájáruljunk ahhoz, hogy Kolozsvár a továbbiakban is magán viselje a magyar közösség lenyomatát” – fogalmaz. Kiemelték, hogy megújult a Farkas utca is, amely a tucatnyi magyar intézmény miatt egyfajta „via sacra” a kolozsvári magyarok számára. A hagyományokhoz híven ez az utca fogadja be a kézműves- és a könyvvásárt és a Múzeumok sétányát is. A Farkas utcát a Főtérrel összekötő, még felújítás alatt álló Egyetem utcát is igyekeznek biztonságossá tenni a magyar napokra.

Augusztus 12-én – afféle előrendezvényként – nyitották meg Márton Árpád csíkszeredai festőművész Élet-Jelek című életmű-kiállítását a Bánffy-palotában. Kántor Lajos irodalomtörténésznek az Erdélyi Művészeti Központban őrzött hagyatéka is „hazatért” tárlatként Kolozsvárra, és Juhos Sándor festőművész, Szabó András grafikusművész, valamint szovátai kortárs alkotók munkáiból is nyíltak kiállítások. A Kolozsvári Magyar Napok a tegnapi napon a Farkas utcai református templomban istentisztelettel kezdődtek meg, és felavatták a felújított óparókiát, a Herepei-házat, amely az erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület székházaként számos rendezvény helyszíne lesz.

Schoblocher Barbara, a Blahalouisiana frontembere (Fotó: Sinco)

A mai nyitógálát a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében tartják Illényi Katica hegedű- és tereminművész fellépésével. Az elkövetkezendő egy hét alatt 50 helyszínen több mint 500 program lesz: kiállítások, komolyzenei, pop-, rock- és dzsesszkoncertek, irodalmi programok, közéleti és gazdasági előadások is várják az érdeklődőket. A gyerekprogramoknak a Romkert ad otthont, a Református Kollégium udvarán idén is lesz Folkudvar, a Borutca és az Ifjúsági udvar is működni fog. A Donaton futóversenyt és az Örömfőzést is megtartják, és idén először családi sportnapot is szerveznek. A Petőfi-bicentenáriumhoz kapcsolódva számos, a költő életét és művészetét bemutató előadással és tárlattal is készülnek a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen, a Bánffy-udvar idén az ő nevét viseli. A főtéri nagyszínpad minden korosztálynak ígér koncertélményt, fellép többek között az EDDA Művek, a Blahalouisiana, a Budapest Bár, a Lóci játszik és a Honeybeast. Halász Judit gyerekkoncertet ad, és a Magyar rocklegendák produkció keretében Kalapács József, Rudán Joe és Varga Miklós is színpadra lép. Augusztus 20-án, a zárónapon Leslie Mandoki és a Mandoki Soulmates adja elő a Magyar képeket olyan világhírű zenészekkel, mint Nick van Eede, Al Di Meola, Mike Stern, Randy Brecker, Till Brönner, Richard Bona, Tony Carey, Deobrat Mishra vagy Fausto Beccalossi.

Kiemelt kép: Kolozsvári Magyar Napok (Fotó: Kiss Gábor/MTI)