1964 óta minden évben április 11-én ünnepeljük a magyar költészet napját. Ezen a napon a kulturális intézmények, rendezvényhelyszínek, iskolák és közösségi terek mind egyedi műsorokkal készülnek. Megidézik a költők szellemiségét és a színes, játékos, néha szokatlan programokkal igyekeznek a szervezők újra népszerűvé tenni a versolvasást. Összegyűjtöttünk 13 olyan fővárosi programot, amelyet nem érdemes kihagyni a magyar költészet napján.

Közös éneklés az Örkény Színház előtt

Rendhagyó attrakcióra készül a költészet napján az Örkény Színház. A teátrum előtt, a Madách téren kora délután két iskola, a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnázium, valamint a Madách Imre Gimnázium ezer diákja énekli el közösen az Örkény társulatával József Attila Tiszta szívvel című versének a Kex zenekar által megzenésített verzióját. A zenei kíséretben ott lesz a színház igazgatója, a színész-rendező Mácsai Pál is, aki gitározni fog majd.

Örkény Színház előtt
Időpont: 2019. április 11. 14.30
Helyszín: 1075 Budapest, Madách tér

Jelenet a Mondjad, Atikám!-ból (fotó: Szkárossy Zsuzsa)

József Attila élete a színpadon

2017 őszén mutatták be a Vígszínház Házi Színpadán Vecsei H. Miklós önálló estjét, a Mondjad, Atikám!-at. A József Attila életéről szóló verses monodráma nemcsak puszta irodalomóra, hanem egy zsigerig ható önvallomás is. Az előadás 2018 óta nagyobb térben, a Pesti Színházban látható, és a költőóriás születésnapján, április 11-én is itt áll színpadra a Vígszínház társulatának ifjú tagja. A Mondjad, Atikám!-ban megismerjük azt a József Attilát, akiről nem tanítanak az iskolában, és olyan, az emberi lélek mélyére vezető megrázó utazáson veszünk részt, hogy a végén tapsolni is elfelejtünk.

Pesti Színház
Időpont: 2019. április 11. 19.00
Helyszín: 1052 Budapest, Váci utca 9.

Kapcsolódó írásaink

Versmaraton a Petőfi Irodalmi Múzeumban

A Petőfi Irodalmi Múzeum tizenkét órán át tartó programmal készül a magyar költészet napján. Az év versei című antológia 2019-es kötetének háromszáz verséből mintegy hatvan költő olvas fel a PIM színpadán és a Kossuth Rádióban. A 2010-ben indult Versmaratonon idén óránként egy-egy műsorvezető és négy-öt költő vállalkozik arra, hogy bemutassa a kortárs költészet legszebb alkotásait. Beszélgetnek, olvasnak, verseket ajánlanak és értelmezik a mindennapi élményeinket. A 10 órától 22 óráig tartó Versmaratonon fellépnek olyan költők mint Tóth Krisztina, Zalán Tibor vagy Lezsák Sándor.

Petőfi Irodalmi Múzeum
Időpont: 2019. április 11. 09.00 – 22.00
Helyszín1053 Budapest, Károlyi utca 16.

Ismét látható lesz Bálint András Radnóti-estje

2007-ben láthatta először a közönség a Radnótit, Bálint András önálló estjét. A Radnóti Színház egykori igazgatója hosszú kihagyás után tér vissza a színpadra ezzel az előadásával, melyben nem csak a teátrum névadó költőjéről, annak gondolatairól és verseiről mesél, hanem saját családjáról, gyökereiről is. Az est folyamán elhangzanak Radnóti Miklós költeményei, naplórészletei, levelei és korabeli újságcikk-részletek, valamint Bálint András megoszt a közönséggel néhány saját történetet is.

Radnóti Színház – Keres Emil próbaterem
Időpont: 2019. április 11. 20.00
Helyszín: 1065 Budapest, Andrássy út 31.

Kapcsolódó írásaink

Jelenet a Rossz versek című filmből (fotó: Valuska Gábor)

4 az 1-ben program a Három Hollóban

A Három Holló irodalmi kávéház kínálja talán a legsokrétűbb programot április 11-re. A különleges este 18 órakor Reisz Gábor legújabb filmjének, a Rossz versek vetítésével kezdődik, mely után 20 órától pódiumbeszélgetést tartanak a rendezővel. Ezt követően fél kilenctől két részletben a Földalatti Slam költészet napi különkiadása szórakoztatja majd a jelenlévőket. A program zárása a 23 órakor kezdődő VAN zenekar minikoncertje lesz, akik a Rossz versekben is felcsendülő dalokat játsszák majd.

Három Holló
Időpont: 2019. április 11. 18.00 – 23.30
Helyszín: 1052 Budapest, Piarista köz 1.

A visszatérő vizsgaelőadás

Csiby Gergely, a Vígszínház fiatal színművésze még színműs hallgatóként készítette el a Már nem ott élek című monodrámát, ami akárcsak a többi vizsgaelőadás, az egyetem után lekerült a repertoárról. A közönség azonban pár év kihagyás után idén áprilistól újra láthatja majd, ugyanis a Spirit Színház színpadán tér vissza az előadás, pont a magyar költészet napján. A Sherman Alexie regénye nyomán készült est azonban több egyszerű adaptációnál.

„Ez az előadás minden tekintetben rólam szól, nagyon erős anyagot sikerült találni hozzá és az egyetem alatt ez volt a legfontosabb munkám. Az elfogadás, a másság kezelése a fő témája, és ezt egy indián fiú szemszögén keresztül mesélem el, aki megpróbál beilleszkedni egy fehérek lakta város gimnáziumába, osztályközösségébe, és látjuk, hogy eközben milyen élmények érik, és mit szólnak hozzá a városiak, és ehhez az egészhez a fiú családtagjai” – nyilatkozta Csiby Gergely a Deszkavíziónak adott korábbi interjújában.

Spirit Színház kamaraterem
Időpont: 2019. április 11. 19.30
Helyszín: 1023 Budapest, Árpád Fejedelem útja 3.

Kapcsolódó írásaink

Fotó: Magvető Kiadó

Kötetbemutatók a Magvető Caféban

A magyar költészet napján az Időmérték sorozat két új kötetét mutatják be a Magvető Caféban. A Földabrosz szerzője, G. István László a középnemzedék egyik legjelentősebb költője. Legújabb verseskötete az érett férfikor állapotáról tudósít, amikor a döntéseknek súlya, a visszaemlékezéseknek távlata lesz. Egy igazi életigenlő gyűjtemény arról, hogy a szó segítségével hogyan emelkedhetünk felül a nehéz helyzeteken. Várady Szabolcs De mennyire végig című könyve a gyerekkori emlékekről, baráti kapcsolatokról és ezek kényszerű elmúlásáról szól elsősorban. Várady új kötete egyfajta összegzés, megcsillan benne az irónia, intellektualitás, és kiegészül egyfajta hűvös szenvedélyességgel, elegáns életfilozófiával. A szerzőkkel Mesterházi Mónika és Kőrizs Imre beszélget.

Magvető Café
Időpont: 2019. április 11. 17.00 – 20.00
Helyszín: 1074 Budapest, Dohány utca 13.

Az irodalom visszavág

A Várkert Irodalom több kulturális est-sorozattal is kiszolgálja az erre fogékony közönséget. Az egyik ilyen Az irodalom visszavág, melyben az író és pedagógus, Nényei Pál beszélget a meghívott vendégeivel nem csak irodalomról, hanem oktatásról is. A sorozat áprilisi témájának középpontjában az áll, hol helyezkednek el a nők az irodalomban, kisebb művészek-e a nők, mint a férfiak, és van-e esélyegyenlőség a kultúra ezen területén? Számít egy író neme? És miért megdöbbentő még mindig sokak számára az, ha egy nő ír? Az irodalom visszavág áprilisi vendége Ugron Zsolna erdélyi magyar író, újságíró lesz.

Várkert Bazár, Testőrpalota
Időpont: 2019. április 11. 19.00
Helyszín: 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2-6.

A TRIP Hajó

Az ember tragédiája nyomán

Madách Imre nagy hatású drámai költeményéről úgy tartják, embert próbáló feladat színpadra alkalmazni. Az idei évadban két teátrum is megkísérelte a lehetetlent, a Nemzeti Színházban és a Vörösmarty Színházban is bemutatták Az ember tragédiája legújabb adaptációit. A TRIP Hajón április 11-én napközben különleges feldolgozást láthat a közönség, és új szemszögből, három fiatal színész kalandozásain keresztül ismerkedhetünk meg újra Madách remekművével. Messaoudi Emina, Baki Dániel és Georgita Máté Dezső kevesebb mint másfél órában viszik színre Az ember tragédiáját, és megmutatják, hogy a mű sokkal közelebb áll hozzánk, mint gondolnánk. Hatalom, árulás, harc, kiégettség, szerelem – és persze a lét értelmének szüntelen keresése. Soha el nem évülő témák, amik több, mint 150 év után is gondolkodásra sarkallják a nézőt.

TRIP Hajó
Időpont: 2019. április 11. 11.00 és 13.00
Helyszín: 1011, Budapest, Szilágyi Dezső tér 2-es móló

Kapcsolódó írásaink

Irodalom a plázában

Az Allee Bevásárlóközpont idén tavasszal újfajta kampányba kezdett, melynek részeként a divat és az irodalom ad egymásnak randevút. Ennek keretében április 11-én délutántól estig tartó programsorozattal várják az érdeklődőket, az üzletek vásárlóit. 16 órától a Hadik Kávéház Irodalmi Szalonjának Tizenegy című zenés műsorával ünneplik a magyar költészet napját. Az esemény házigazdája Juhász Anna irodalmár lesz, a meghívott vendégek között pedig színpadra lép többek között Árpa Attila, Trokán Anna, Spiró György és Szabó T. Anna is. 18 órától pedig a slam poetry-é a terep, a műfaj bajnokai mutatják meg az irodalom új oldalát.

Allee Bevásárlóközpont
Időpont: 2019. április 11. 16.00 és 18.00
Helyszín: 1117 Budapest, Október huszonharmadika u. 8–10.

Kányádi Sándor (fotó: Müpa)

Kányádi Sándor emlékest

A 2018-ban elhunyt, a Nemzet Művésze címmel is kitüntetett Kossuth-díjas erdélyi magyar költőre, Kányádi Sándorra és munkásságára emlékeznek egy különleges hangulatú esttel a Müpában. A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében megvalósuló programon színészek, muzsikusok, erdélyi kötődésű művészek, többek között Lengyel Ferenc, Pelsőczy Réka, Sztarenki Pál, valamint Szalóki Ági és zenekara idézik meg a költő alakját és verseit. Az esthez kapcsolódóan szerveznek egy kerekasztal-beszélgetést is, melynek két résztvevője Margócsy István és Török-Illyés Orsolya lesz.

Müpa – Fesztivál Színház
Időpont: 2019. április 11. 19.00
Helyszín: 1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.

Egy mellőzött költőházaspár története

A József Attila Színház a hazai kulturális élet két kevésbé ismert alakja előtt tiszteleg majd április 11-én. A fölösleges fájdalmak kora című esten Szécsi Margit és Nagy László költőházaspár szellemiségét idézik meg, és bemutatják, hogy ennek a két embernek a sorsa mennyire egybeforrott. Szécsi és Nagy társak voltak az életben és a művészetben egyaránt. Közös negyed évszázaduk a humoros, lázadó, pesszimista, játékos, igazságot felvállaló és gyakran szélsőségesen őszinte lírának volt az időszaka. Szécsi Margitot Básti Andrea, Nagy Lászlót Betz István kelti életre.

József Attila Színház, Gaál Erzsébet Stúdió
Időpont: 2019. április 11. 18.00
Helyszín: 1134 Budapest, Váci út 63.

Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum

Feleségek felesége

Az Óbudai Társaskör két színész közreműködésével, a zene és az irodalom együttes segítségével hozza közelebb az emberekhez a nagy magyar múzsát, Szendrey Júliát. A fiatalon, mindössze 40 évesen elhunyt költőnő jelleme és bátorsága példaértékű volt, sokan őt tekintik a modernkori nőiség magyar úttörőjének. A Szendrey Júliáról készült előadás gerincét naplórészletek és versek adják, amelyeket kiegészítettek a kortársak feljegyzéseivel és korabeli újságcikkekkel. A műsorban elhangzanak még Szendrey saját népies műdalai, valamint első férje, Petőfi Sándor énekelt versei és néhány hangszeres dallam is. A költőnőt Tallián Mariann, Petőfit Lázár Balázs kelti életre, őket kíséri hangszeren Csörsz Rumen István régizenész, irodalomtörténész.

Óbudai Társaskör
Időpont: 2019. április 11. 19.00
Helyszín: 1036 Budapest, Kiskorona utca 7.

Kiemelt kép: Bálint András, Ugron Zsolna (fotó: Valuska Gábor) és Vecsei H. Miklós (fotó: Szkárossy Zsuzsa)