Gyerekek / Rózsavölgyi Szalon / rendező: Ujj Mészáros Károly / március 31. 19:30

Lucy Kirkwood 2016-os darabja az írónőt rögtön az egyik legkeresettebb színpadi szerzővé tette, a The Guardian pedig az évszázad legjelentősebb drámái közé sorolta a művet. A Gyerekek megrázó vízió arról, hogy miután a 20. század során az egymást követő, ambiciózus generációk kizsákmányolták a környezetet, a következő évtizedekben a gyerekeink kénytelenek lesznek megfizetni ennek az árát. “A mai hatvanasok előtt még ott az élet” – vallja a fizikus házaspár, Hazel és Robin is. A kemény munkával töltött évtizedek után vidéki házba költöznek, jógáznak, kertészkednek, egészségesen étkeznek. Egy nap beállít hozzájuk egykori kolléganőjük, Rose. Hosszú ideje nem látták, hajdan együtt dolgoztak a közeli atomerőműben. Kezdetben barátinak tűnik a látogatás, de csakhamar kiderül, egy monumentális játszma zajlik, az este végén pedig Hazel és Robin életük legnehezebb döntésére kényszerülnek. A Gyerekek szereplőit Hegedűs D. Géza, Egri Márta és Kiss Mari kelti életre, a magyarországi bemutatót Ujj Mészáros Károly rendezi.

Jekyll és Hyde / Budapesti Operettszínház / rendező: Vincze Balázs / április 1. 19:00

A többszörös Grammy- és Tony-díjra jelölt Frank Wildhorn (Rudolf, Bonnie és Clyde) és a kétszeres Oscar- és Grammy-díjas Leslie Bricusse musicalje 1990-ben debütált, hét évvel később pedig már a Broadway-n mutatkozott be. A Robert Louis Stevenson horror-regénye alapján született zenés darab fókuszában a bennünk lévő jó és gonosz küzdelme, illetve a szerelem kiismerhetetlen természete áll, valamint az a kérdés, hogy bemerészkedhet-e az ember és az emberi tudomány Isten felségterületére. „A történet elején egy tudós embert ismerünk meg, aki konokul és akaratosan véghez viszi a célját, majd egyszer csak démonivá válik, sötét, gonosz lélekké, és már nem feltétlenül tudjuk felidézni, hogy miért is csinálta ezt az egészet. Nagyon szeretném megmutatni az apa-fiú kapcsolatot, hogy ez mennyire szoros, mert ez hozzásegít ahhoz, hogy könnyebben tudjunk majd megbocsátani Jekyllnek azért, hogy elment a végsőkig” – mondta el a készülő produkció kapcsán Vincze Balázs, aki nem csak a rendezésért, hanem a koreográfiáért is felel. A címszerepben Dolhai Attila, Homonnay Zsolt és Sándor Péter mutatkozik be, szerelmét, Emma Carew-t Széles Flóra, Dancs Annamari és Fekete-Kovács Veronika alakítja, míg a tragikus sorsú prostituált Lucy Harris bőrébe Füredi Nikolett, Polyák Lilla és Nádasi Veronika bújik. 

Pillanatkép a Jekyll és Hyde olvasópróbájáról (Fotó: Art&Lens Photography)

Mozart! / Veszprémi Petőfi Színház / rendező: Somogyi Szilárd / április 1. 19:00

A hazánkban is hatalmas népszerűségnek örvendő páros, Michael Kunze és Lévay Szilveszter (Elisabeth, Rebecca – A Manderley-ház asszonya, Marie Antoinette) musicalje hosszú idő után lesz újból látható hazai kőszínházban, ráadásul a Budapesti Operettszínház évekig tartó sikerszériája után a Veszprémi Petőfi Színház az első a vidéki teátrumok sorában, amely műsorára tűzi a zenés darabot. A musical a már kiskorától kezdve csodagyereknek számító Mozart életén keresztül mutatja be, hogyan lehet a kiszolgáltatott helyzetből felállni, hogyan őrizhetjük meg önmagunkat, nem adva fel elveinket, ha kell, a világgal is szembeszállva a művészetért? A mű hiteles irodalmi alapanyagokból, levelezésekből táplálkozik, kifejezetten tanító jellegű alkotás, amely ezúttal Somogyi Szilárd rendezésében mutatkozik be. A címszereplőt váltott szereposztásban Kádár Szabolcs János és Nikita Braga alakítja, mellettük olyan művészekkel találkozhatunk, mint Horváth Dániel (Colloredo hercegérsek), Kardffy Aisha (Constanze), Horváth Csenge / Hirschl Laura (Nannerl) vagy Szederjesi Teodóra / Füredi Nikolett (Waldstätten bárónő).  

Oliver! / Pesti Magyar Színház / rendező: Szente Vajk / április 1. 19:00

Az Oliver! című musicalt 1960-ban mutatták be először Londonban a Wimbledon Theatre-ben, sikeres fogadtatása hamarosan a West Endre juttatta Lionel Bart művét. Charles Dickens Twist Oliver című regényének zenés feldolgozása ezek után meg sem állt a Broadway-ig, ahol kiérdemelte a szakma teljes elismerését. Andrew Lloyd Webber egyenesen a „modern brit musical atyjának” nevezte Bartot, akit 1963-ban Tony-díjjal is elismertek. A történet hosszú szünet után lesz újból látható hazánkban, a Pesti Magyar Színház előadását Szente Vajk rendezi. Egy viharos éjszakán egy fiatal lány a mudfogi dologházban megszüli gyermekét, majd meghal. Az árva a Twist Olivér nevet kapja, aki pár évvel később hányattatott sorsa elől Londonba menekül, ahol zsebtolvajok bandája veszi pártfogásába, melyet Fagin irányít. Olivért megtanítják a tolvajlás művészetére, ám már az első próbatételen elbukik. Sorsa váratlanul jóra fordul, amikor egy gazdag úriember a házába fogadja. A történet azonban itt még nem ér véget, bűnöző cimborái ismét felbukkannak, hogy visszarántsák az alvilágba. A fiatal főhőst Farkas Olivér és Holló-Zsadányi Norman alakítja, mellettük olyan sztárok tűnnek fel a produkcióban, mint Harsányi Attila és Feke Pál (Fagin), Pavletits Béla és Adorjáni Bálint (Bill Sikes), Kovács Gyopár és Stéphanie Schlesser (Nancy), Szatmári Attila (Mr. Bumble), Hábermann Lívia és Söltész Böbe (Mrs. Corney), valamint Fillár István (Mr. Brownlow). 

Kiemelt kép: Farkas Olivér (Oliver) és Stéphanie Schlesser (Nancy) az Oliver! című musicalben (Fotó: Juhász Éva)