A Royal Opera House 2022/23-as mozis évada a korábbinál is több, 13 világklasszis előadást felsorakoztató szezon lesz – hét opera- és hat balett-előadással.

Nemzetközi szinten több mint ezerháromszáz filmszínházban és koncertteremben vetítik majd a londoni Royal Ballet és a Royal Opera tizenhárom látványos produkcióját az idei évad során. A közvetítések kiemelt helyszíne Budapesten a MOM Parkban működő, kényelmes fotelekkel felszerelt Cinema MOM filmszínház, ahol élő műholdas közvetítésben, Bősze Ádám és kollégái interaktív ráhangoló előadásával és hideg vacsorával kísérve láthatók az előadások. E mellett a fővárosban a Puskin, a Pólus mozi, valamint a GOBUDA mozi ad otthont a produkcióknak, vidéken pedig a debreceni Apolló, a szolnoki TiszapART, a szegedi Belvárosi és a pécsi Apolló mozi látogatói élvezhetik az előadásokat. (Debrecenben élő közvetítésben, a többi helyszínen néhány nappal később, felvételről vetítik az élőben rögzített előadásokat.)

Az évadot szeptember 27-én a Pillangókisasszony című operával kezdték, október 12-től pedig Verdi másik gyöngyszemét, az Aidát közvetítik. Robert Carsen új rendezésében a nagyszabású politikai dráma kortárs értelmezést nyer: a nagyhatalmi játszmák és az emberi kapcsolatokat mérgező féltékenység egy képzeletbeli modern, totalitárius állam keretein belül nyilvánulnak meg. Pár nappal később Puccini Bohéméletjét tűzik műsorra: Richard Jones legújabb rendezése tökéletesen megragadja a világváros egyszerre nyersességében és csillogásában felnövő ifjúság ártatlanságát. 2023 február közepétől A sevillai borbély szívet melengető szerenádjai, nevetséges beöltözések és a hiábavaló happy end várása szórakoztatja majd a közönséget. Andrei Şerban kínai színházi tradíciókra támaszkodó rendezésében a XIX. századi Peking színes, fantáziaszülte tablójaként elevenedik meg a Turandot története, amelyet márciusban tekinthetnek meg a nézők. Áprilisban A sevillai borbély után egy újabb vígopera, a Figaro házassága következik, az évadot pedig A trubadúr zárja júniusban. Adeele Thomas energikus rendezésében Verdi meséjét a Hieronymus Bosch ihlette középkori babonák univerzumába helyezi.

Jelenetkép a Ha ló nincs… (Like Water for Chocolate) című előadásból (Fotó: The Royal Ballet)

A balettelőadások közvetítése október 5-én veszi kezdetét: Liszt Ferenc Mayerlingjét – Kenneth MacMillan bátor koreográfiájával – át- meg átszövik a bécsi udvar hatalmi helyzetét veszélyeztető, de érthető magánemberi vágyai, a régóta lappangó családi titkok és a mindennapi kisstílű politikai intrikák. Novemberben a Royal Opera House Baráti Köre fennállásának 60. évfordulója alkalmából, a magántáncosok, étoile-ok lenyűgöző sora lép fel a The Royal Ballet: A Diamond Celebration című esten, amely három kortárs világpremierből (Pam Tanowitz, Joseph Toonga and Valentino Zucchetti koreográfiák), George Balanchine klasszikus Gyémántokjából és a társulat első Négyünk számára című előadásából áll. Ez utóbbi Christopher Wheeldon művészeti vezető koreográfiája. Decemberben, az ünnepi időszakban érkezik A diótörő, januárban pedig a mexikói Laura Esquivel azonos című mágikus realista regénye alapján készült Ha ló nincs… (Like Water for Chocolate) lesz látható. A sorozatot két mesebalett zárja: április 12-től a Hamupipőke, május 24-től pedig a Csipkerózsika várja a kicsiket és nagyokat.

A részletes program a Pannonia Entertainment oldalán olvasható.

Kiemelt kép: Jelenetkép a The Royal Opera Pillangókisasszony című előadásából (Fotó: Tristam Kenton)