Szeptember 22. és október 1-je között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A nyár folyamán magyarországi és határon túli magyar színházak, valamint független társulatok pályázhattak előadásaikkal, melyek közül 13 produkció lesz látható az eszinhaz.hu-n. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá az Art is Business, a Papageno és a radiocafé különdíjak is átadásra kerülnek. A szervezők a nézők szavazataira is számítanak, hiszen ezek alapján ítélik oda a Közönségdíjat.

Az Alapítvány a Magyar Színházakért és az eSzínház immáron hagyományt tart fenn azzal, hogy idén már harmadik alkalommal rendezi meg a fesztivált, és azzal, hogy kiosztásra kerül az eSzínház Közönségdíj, a szakmai díjak és a különdíjak. Az eSzínház Fesztivál ’23 célja kettős: egyrészről geográfiai korlátokat lekűzdve megmutatni a színházak értékes alkotásait, másrészt bemutatni, hogy az online vetítésre adaptált előadások miképpen hoznak létre új látásmódot, új megközelítést, így biztosítva egyedi élményt a nézők számára határon innen és túl. A fesztivál szervezői a bevétel jelentős részét a színházak és társulatok részére fizeti meg, így támogatva munkájukat, működésüket. A közönség szavazása mellett az előadásokat szakmai zsűri is értékeli, melynek tagjai: Für Anikó színművész, Lőkös Ildikó dramaturg, Komáromi György színházmenedzser, Widder Kristóf színész-rendező és Légrádi Gergely, az eSzínház vezetője. Továbbá kiosztásra kerülnek az Art is Business, a Papageno és a radiocafé különdíjai is.

A többnapos eseménysorozaton olyan színházak és társulatok előadásaival találkozhatnak a nézők, mint a Ciróka Bábszínház (Barguzin – lehullt csillag fénye), a Dollár Papa Gyermekei (Orlando), a FÜGE (Hajtűkanyar Autósiskola), a Játékszín (Nagyvárosi fények), a Katona József Színház (Találkozás), a Madách Színház (Emberszag), a Radnóti Miklós Színház (Don Carlos), a Spinoza Színház (Capa, a világhírű háborús fotós – A Városház utcából a világhír felé), a Stereo Akt (Ex Katedra – Tanmesék a 90-es évekből), a Szegedi Nemzeti Színház (Mária országa), a TÁP Színház/ KultBazaar / MASZK Egyesület (Vid napja – avagy nehéz az istennek velünk), a Vörösmarty Színház (Julius Caesar) és a Weöres Sándor Színház (Pornó). A fesztivált szakmai beszélgetések, élő bejelentkezések és interaktív közönségtalálkozók kísérik. Minden előadás a fesztivál teljes időtartama alatt megnézhető akár egyedi jegyvásárlással, akár bérlettel.

Kiemelt kép: Jelenetkép a Julius Caesar című darabból (Fotó: Vörösmarty Színház)