Megreformálásának 125. évfordulóját ünnepli idén a hungarikumok sorát gazdagító magyar hangszer, a tárogató. A kerek évfordulót szeptember 19-én hangversennyel ünneplik, ahol a budapesti Szent István Bazilika falai között az Ars Sacra Fesztivál keretein belül fognak megszólalni a kuruc romantika már-már elfeledett gyöngyszemei tárogató, cimbalom és egy tizenhat tagú vonós zenekar, az Anima Musicae Kamarazenekar előadásában.

A megreformált Rákóczi tárogatót, a kuruc kor legendás hangszerének újkori változatát 1897. szeptember 15-én könyvelték be a szabadalmi hivatalban. A tárogatót az egész világon magyar hangszerként ismerik, ennek kapcsán indított hangverseny sorozatot és fiataloknak szóló interaktív hangszerbemutatókat Erdő Zoltán, Erdélyi Magyar Örökség díjjal kitüntetett tárogatóművész. A Rákócziak nyomában című programsorozat húsz olyan település iskolásai előtt mutatta be a kuruc kori tárogatót és annak megreformált változatát, amely települések egykor a Rákócziak birtokainak részét képezték vagy fontos szerepet töltöttek be a bő háromszáz évvel ezelőtti szabadságharcban.

A hangversenykörút ingyenesen látogatható koncertjein Erdő Zoltán tárogatóművészt egy világhírű cimbalomművész barátja, Lisztes Jenő kísérte el. Programjukat II. Rákóczi Ferencet fejedelemmé választásának helyszínén, Szécsény városában indították el, majd további nyolc településen adtak nagy sikerű koncertet történelmi várakban, kastélyokban és szakrális templomi környezetben. A sorozat zárásaként Sátoraljaújhely nemrég felújított ifjúsági táborában, a Rákóczi Táborban szólalt meg mindkét hungarikum hangszer csaknem ötszáz határon túli fiatal részvételében. A tárogatóművész előadásai során kiemelt figyelmet fordított a magyar lélek hangjaként ismert hangszer méltó módon való bemutatására, a fiatalság körében való minél szélesebb megismertetésére és megszerettetésére.

Kiemelt kép: Erdő Zoltán tárogatóművész (Fotó: librarius.hu)