120 éve, 1901. április 30- án mutatták be A tánczot, az első megrendezett jeleneteket is tartalmazó magyar filmet a budapesti Uránia Tudományos Színházban. Ezt az időpontot tekintjük a magyar film születésnapjának. A Ludwig Múzeumban megrendezett Nagylátószög című kiállítás részletesen mutatja be a magyar mozgókép 1901 óta megtett útját egészen napjainkig.

A kiállítás szervezői nem kisebb feladatot céloztak meg, mint átfogó képet nyújtani a magyar filmművészet és filmipar múltjáról és jelenéről, amely első pillanatától kultúránk fontos területe.

A Magyar Moziverzumban tett utazásunk a némafilm megjelenésével kezdődik. A kreatív kurátori munkának köszönhetően már az első termek egyikében megtapasztalhatjuk, milyen élmény is lehetett a nézőknek az első színes film megjelenése a fekete-fehér korszak után. Bemutatásra kerül a hangosfilm története, majd megtapasztalhatjuk milyen változásokon ment keresztül a magyar mozi 1945 és 1989 között. Külön teremben tájékozódhatunk a Balázs Béla Stúdióról és a cenzúra jelentőségéről a magyar film történetében.

Nem maradhat el a különböző idők nagy mestereit és a klasszikusokat bemutató rész sem, rájuk mind emlékezünk. Viszont, mellettük felbukkannak mára már elfeledett, filmtörténeti szempontból mégis meghatározó művek is. Látószögünk kiszélesítésének érdekében megtekinthetünk olyan emlékeket is, amelyek meghatározták a filmgyártást. A Ludwig Múzeum termeiben többek között találunk szövegkönyveket, jelmezeket, kellékeket, mozi székeket és kiemelkedő művészi tevékenységért elnyert díjakat is.

A magyar filmesek a világ filmgyártásában is megjelentek, közülük sokan komoly nemzetközi karriert futottak be. Ők több hullámban hagyták el az országot, leginkább Bécsben, Berlinben, Párizsban Londonban és Hollywoodban dolgoztak. A kiállítás befejező egysége rájuk koncentrál.

A tárlat olyan mélységben mutatja be a témát, hogy akár több alkalommal is érdemes lehet ellátogatni a Ludwigba. Szerencsére, erre november 14-éig bőven van időnk. A szervezőkben felmerült az a gondolat is, hogy Berlinhez és Párizshoz hasonlóan Budapesten is helyet kaphatna egy a film művészettörténetét bemutató múzeum.

Addig is a Ludwig Múzeum, az NFI és a Filmarchívum minden korosztály számára változatos programot kínál. Nyáron két tábort is szerveznek a magyar filmek iránt érdeklődő gyerekek számára. Októberben a szombati családi program témája is a Nagylátószög lesz, a kiállítás ideje alatt pedig változatos magyar filmtörténeti vetítés sorozat várja a látogatókat.

Kurátorok: Balogh Gyöngyi †, Barkóczi Janka, Boronyák Rita, Czirják Pál, Erdős Emese, Fazekas Eszter, Hussein Evin, Kurutz Márton, Löwensohn Enikő, Orosz Anna Ida, Ráduly György, Takács Rita, Torma Galina, Varga János, a Nemzeti Filmintézet és a Filmarchívum munkatársai.

Kiemelt kép: Ikonikus jelenet a Körhinta című filmből, 1956 (Fotó: Schandl Teréz, forrás: Ludwig Múzeum)