Valaki, mint én / Maladype Színház – Eötvös10 / rendező: Balázs Zoltán / március 17. 19:00

A Balázs Zoltán vezette Maladype Színház új pszicho-patronus előadása a „színház a színházban” motívum többszörösen összetett játékával járul hozzá az önismereti kompetenciák gyógyítási folyamatainak megismertetéséhez. Roy Chen, a jaffai Gesher Színház dramaturgjának és állandó szerzőjének legújabb darabja a pszichiátriai zavarokat érintő, napjainkban is tabuként kezelt témákat őszinte vallomás formájában tolmácsolja, egyszerre teremtve szereplőinek nyers és humoros színpadi valóságot. A társadalmilag érzékeny alkotás kendőzetlen betekintést ad nemcsak a betegek és az orvosok, de a szülők lelki világába is. Az izraeli szerző műve mentális zavarokkal küzdő fiatalok életét mutatja be egy pszichiátriai intézetben, akik egy saját színházi előadás premierjére készülnek az új nevelőnő, Miss Caroline vezetésével. A különleges történet hőseit Mesés Gáspár, Dőry Brigitta, Erőss Brigitta, Lukács Andrea, Jáger Simon, Pál Zoltán, Ádám Kornél, Zsenák Lilla és András Gedeon keltik életre.

Don Giovanni / Szegedi Nemzeti Színház / rendező: Horváth Csaba / március 18. 19:00 

Wolfgang Amadeus Mozart Don Giovanni című klasszikusát az operák operájaként is szokták emlegetni, amely most az elismert koreográfus-rendező, Horváth Csaba értelmezésében kel életre Szegeden. A történet szerint az álarcos Don Giovanni a kormányzó lányának, Donna Annának a szobájába lopódzik, ám a lány elutasítja az ismeretlent. A zajra a kormányzó is felébred és párbajra hívja a férfit, ám a lovag leszúrja és elmenekül. Anna és jegyese bosszút esküszik, csakúgy, mint a városba érkező Donna Elvira, akit a lovag elcsábított, majd faképnél hagyott. Ezután Don Giovanni épp a csinos fiatal menyasszonyra, Zerlinára vet szemet, amikor felbukkan Anna, Elvira és Ottavio. A lovag kereket old, majd elbizakodottságában a kormányzó sírján álló szobrát hívja meg vacsorára. Az előadás kettős szereposztásban Ferenczy Orsolya, Kriszta Kinga, Dobrotka Szilvia, Horák Renáta, Szélpál Szilveszter és Sándor Csaba főszereplésével valósul meg, mellettük Máthé Beátát, Bordás Barbarát, Varga Annát, Cseh Antalt, Kelemen Dánielt és Tötös Rolandot láthatja a közönség. 

Pillanatkép a Locspocs és a sárkánylány próbájáról (Fotó: Éltető Anna)

Locspocs és a sárkánylány / Kolibri Színház / rendező: Novák János / március 19. 15:00 

A Kolibri Színház legújabb előadása, a Locspocs és a sárkánylány nemcsak premier, hanem jubileum is egyben: az elbűvölő mesehős pontosan 30 éve varázsol el kicsiket és nagyokat egyaránt a teátrumban. A Locspocs-előadások különleges helyet vívtak ki a Kolibri életében. A kis tengeri szörny története három évtizeddel ezelőtt indult hódító útjára a teátrumban, folytatásai azóta is műsoron vannak. A mostani zenés előadásban a címszereplő szerelmes lesz egy sárkánylányba, és házasodni készül. Csakhogy egyikük szülei sem örülnek a házassági tervnek. Vajon sikerül-e boldognak lenniük? A tengeri szörnyet Nizsai Dániel, szerelmét Hamayokót Nyirkó Krisztina kelti életre, mellettük Török Ági, Szívós Károly, Krausz Gábor, Ruszina Szabolcs, Bósz Tamás, Mult István, Bárdi Gergő, Balogh Márton István, Rácz Kriszta, Rácz Kármen, Alexics Rita, Gazdag László és Farkas Éva tűnik fel a mesejátékban.

Portugál / József Attila Színház / rendező: Lengyel Ferenc / március 19. 15:00 

1998. október 18-án mutatták be a Katona József Színházban Egressy Zoltán máig legsikeresebb drámáját, amely napra pontosan 20 évvel későbbi levételéig 423. előadást élt meg a teátrumban, ezzel a színház történetének leghosszabban játszott darabjává vált. A történet Irgácson játszódik, a vidéki kis faluban, ahol megállt az idő. A központ a kocsma, ahol a kocsmáros lánya is dolgozik, és ahol a közösség összes tagja megfordul: a helyi mókamestertől kezdve a már nyitáskor részeg munkásig. Ebbe a közegbe toppan be a pesti idegen, aki azonnal felbolygatja a falu békés életét, amint szemet vet a fiatal lányra. A zseniális helyzetkomikumra épülő szituációk számos más alkotóközösséget is megihlettek a ’98-as ősbemutató óta, közel 40 színházban mutatták be, bel- és külföldön egyaránt. A legendás történet most a József Attila Színházban kel életre, annak a Lengyel Ferencnek a rendezésében, aki az eredeti változatban Retek szerepét játszotta. A mostani előadásban többek között Kónya Merlin Renátával, Lábodi Ádámmal, Nemcsák Károllyal, Lukács Dániellel, Quintus Konráddal, Horváth Sebestyén Sándorral, Szabó Gabival és Zöld Csabával találkozhatunk.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Portugál próbájáról (Fotó: József Attila Színház)