Tizenegyedik alakalommal rendezik meg a Kapos ART Képző- és Iparművészeti Egyesület által, a Nemzetközi Groteszk Képző- és Iparművészeti Pályázat kapcsán létrejövő tárlatot, amelyet idén először Budapesten, majd a kaposvári Vaszary Képtárba állítanak ki.

Az egyesület huszonkét éve alakult és azóta, háromévente bonyolítják le a Groteszt Triennálét, ami 1996-ban nemzetközivé bővült. Ugyanebben az évben létrehoztak egy kortárs Nemzetközi Groteszk Gyűjteményt a kiállításon részt vevő művészek felajánlásaiból, melyet eddig Hajdúszoboszlón, Veszprémben, Szigetszentmiklóson, Kaposváron, Dunaszerdahelyen és Nagyváradon láthatott a közönség. Július 13-tól augusztus 28-ig a Műcsarnokban tekinthetik meg az érdeklődők a különböző műfajban és technikákkal létrehozott műveket.

„… szükségesnek találom leszögezni és egyértelművé tenni, hogy az esztétikai minőségek között a groteszk – a fenséges ellentéteképpen – a rút és a komikus terrénuma között helyezkedik el, és valójában semmi vicces nincs benne. Inkább kicsit riasztó, mint az egykor – volt fejedelmi és főúri udvarok >>szórakoztató iparosainak<< – a törpéknek, a púposoknak, a szellemi fogyatékosoknak és egyéb nyomorultaknak – a produkciói. A szigorú Füst Milán szerint eszközkészletét ezért az úgynevezett >>grand art<< fennkölt világába beemelni lehetetlen. (…)

A művészetben a groteszk realizmusa persze arról is szól, hogy az alkotó farkasszemet tud-e nézni az ördöggel, felmutatva neki önnön próteuszi képét. Ezért mégiscsak tisztelettel kell szólnunk az e műfajban alkotó emberekről, akik a fent említett „szórakoztató-iparosokhoz” hasonlóan egyszerre tudnak sírni és nevetni.

A Groteszk alkotói valami sajátos kettősséget – kétarcúságot mutatnak fel műveikben, s ezzel hökkentenek meg bennünket” – vallja Szemadám György Munkácsy Mihály-díjas magyar festőművész, művészeti író és filmrendező, érdemes és kiváló művész.

A kiállítás kurátora: Vörös András.

Kiemelt kép: 11. Groteszk Triennálé plakátja (Forrás: az esemény Facebook oldala)