10+1 kérdéses sorozatunkban olyan kulisszatitkokra derül fény hétről hétre, amelyeket mindig is tudni akartunk a színészekről, de soha nem kérdezte meg még senki. Ezúttal a Katona József Színház színésznője, Mészáros Blanka válaszolt nekünk.

Mi az első színházi élményed?

Alsótagozatos voltam, talán 9 éves.  A Kunfehértói Általános Iskola szervezésében jutottunk el a Madách Színházba, a József és a színes szélesvásznú álomkabátot játszották aznap este. Nagyon közel ültünk a színpadhoz, édesanyám mellettem. A fináléban az égből aranyszínű lapocskák hullottak, amit szorgalmasan begyűjtöttem, mint ereklyét. Az utolsó snitt a fejemben, hogy a főszereplő színésznő (Hűvösvölgyi Ildikó) csókot dob a színpadról egyenesen nekem. Katarzis.

Mesélj el egy emléket, ami élesen megmaradt a felvételidről!

Beléptem a fekete terembe, szemben velem számomra ismeretlen férfiak ültek és az egyikük megkérdezte, hogy tudom-e, hogy mit jelent a nevem. Nem értettem a kérdést, hogy ugyan ennek mi köze van a színészethez, de bátorságot adott, hogy tudtam a választ. Magabiztosan rávágtam, hogy „fehér, tiszta”. A kérdező férfi Forgács Péter rendező volt, aki később az osztályfőnököm lett.

Mi volt a leghasznosabb tanács, amit a mestereidtől kaptál?

A kiindulási pont az mindig a „mit” és csak aztán jön a „hogyan”.

Bánfalvi Eszter, Mészáros Blanka és Vizi Dávid a Tartuffe-ben (fotó: Horváth Judit)

Mi volt az a pont, amikor először azt érezted, hogy oké, akkor most már színész vagyok?

Nem tudom, hogy létezik-e ilyen felismerés. Mostanában, ha megkérdezik, hogy mit dolgozom, akkor el merem mondani, hogy színész vagyok.

Volt-e olyan, hogy előadás közben valami nagyon kizökkentett, és ha igen, mi volt az?

A Katona József Színház Olaszliszkai című előadásában rágóznom kellett egy monológom alatt. A bölcsességfogamat előtte húzták ki pár nappal, de gondoltam fasza csajszi leszek, bevállalom én ezt a rágózást, a szerepem védjegye. Már majdnem a monológ csúcspontjához érkeztem, amikor a rágó belecsúszott a friss sebbe. A szememet elöntötte a könny, a fájdalomtól nem bírtam kinyitni a számat és csak ültem némán, lehajtott fejjel a színpad közepén a nagy büdös csendben. Tudtam, hogy itt most számomra nincs kiút. A többiek profin kezelték a helyzetet.

Mi volt a legemlékezetesebb bakid előadás közben?

Nem jut eszembe most semmi izgalmas, apró szövegkieséseim voltak, ha voltak. De ezek másodperctöredékek.

Mészáros Blanka A fehér szalagban (fotó: Zsigmond László)

Melyik volt a legmeghatározóbb előadás számodra eddig, és miért?

Merem hinni, hogy minden létrehozott előadással formálódok és fejlődök. Az önállósodás első lépése a Kecskeméti Katona József Színház Liliom című előadása volt, amit Szász János rendezett, és én Julikát alakítottam benne. Első főszerepem egy nagyszínpadon az osztálytársaim nélkül. A szakdolgozatomat pedig a Schilling Árpád rendezte Faust I-II próbaidőszakáról írtam. Az életemben az egy csuda intenzív időszak volt, szakmailag és magánéletileg egyaránt.

Volt olyan előadásod, ami lelkileg megviselt?

Mindegyik megvisel és nyomot hagy bennem, így-úgy.

Van olyan darab vagy szerep, amit mindenképpen el szeretnél játszani?

Nem álmodozom szerepekről. Jó csapatról inkább!

Mit láttál legutóbb színházban nézőként?

A járványidőszak kitörése előtt közvetlen a Radnóti Miklós Színház Ádám almái című szuper előadását.

Mészáros Blanka a Jeanne d’Arcban (fotó: Dömölky Dániel)

+ 1. Az eredeti tervek szerint most májusban kezdtétek volna forgatni a Kilakoltatás című filmet. Lehet tudni valamit ennek a jövőjéről?

A rendező Fazekas Máté Bence és a stábtagok is azon ügyködnek, hogy minél hamarabb nekikezdjünk, mihelyt véget ér ez a kietlen, bizonytalan időszak. Nagyon izgatott vagyok, nagyon várom a folytatást! Addig is skype-on tartjuk egymással a kapcsolatot.

Kiemelt kép: Mészáros Blanka (fotó: Tokár Tamás)