1923. október 16. – Ezen a napon alapította meg a Disney-testvérpár, Walt és Roy azt a vállalatot, amelyet ma úgy ismerünk: The Walt Disney Company. Felsorolni is kevés mindazt, amit generációk köszönhettek az egeres cégnek: kezdve a mókás és szerethető állatfiguráktól a klasszikus mesék feldolgozásán át az animációs musicalfilmekig. Bár az évtizedek során több ponton is támadták a Disney alkotásait (és ezek a hangok manapság egyre erősebben vannak jelen), az vitathatatlan, hogy többmillió gyermeknek okoztak felejthetetlen élményt és mutatták meg, mi is a varázslat.

A centenáriumhoz kapcsolódóan idén ősszel a Kolibri Kiadó gondozásában megjelent Disney 100 – Egy évszázad csodái című kötet is az elmúlt 100 év meséiből válogatva nyújt át egy csokrot. Természetesen ezen történetek közül nem maradhat ki a legelső egész estés rajzfilm, a Hófehérke és a hét törpe, amelynek köszönhetően Walt Disney 1937-ben végleg beírta magát a filmtörténelembe, de felbukkannak az olyan jól ismert mesehősök is, mint Szimba, Anna és Elza, Bambi, Dumbó, Ariel vagy éppen Belle.

A csoda témakörére összpontosító, szemet gyönyörködtető, roppant igényesen előállított, albumszerű kötet azt a sokféle csodát járja körül, amelyet a Disney az elmúlt évtizedek alatt történetei során megelevenített: a családét (Az oroszlánkirály, Jégvarázs, Vaiana, Némó nyomában), a bátorságét (Verdák, Bambi, Toy Story), a kedvességét (Hófehérke, Hamupipőke, A Szépség és a Szörnyeteg), a kalandét (Fel!, Macskaarisztokraták, A kis hableány, 101 kiskutya) és a bátorságét (Susi és Tekergő, Dumbó, Encanto, Reya és az utolsó sárkány). Látható tehát, hogy a válogatás során a szerkesztők igyekeztek mindenkire gondolni: azokra, akik a hercegnőkért rajonganak, azokra, akik inkább az állatos meséket szeretik és azokra is az újhullámos Disney-Pixar történetekre kíváncsiak.

Az oroszlánkirály szereplői (Forrás: Disney)

Összesen tehát 18 történetet találunk a kötetben, amelyek többségében röviden, de a filmekhez viszonylag hűen mesélik el az adott sztorit, ugyanakkor akad pár olyan is, amelyben kedvenc mesehőseinket egészen új kalandok során láthatjuk. Vaiana és barátai például cukornádért indulnak a sziget másik oldalára, ám a kis Toa eltéved, az Encantóban Tío Bruno fantasztikus színészi képességeire derül fény, Raya pedig megtanulja gondját viselni a kis Tuk-Tuknak. Talán részben a terjedelem okán, részben a kisebb gyerekekre gondolva bizonyos jól ismert történetelemek is kihagyásra kerültek: a Hófehérkében a címszereplő példának okáért saját maga szökik el a kastélyból, és nem a vadász viszi el az erdőbe, Bambi története pedig ott ér véget, hogy barátságot köt Toppanccsal, a nyuszival, akivel közösen fedezik fel a természetet (ebből a meséből hiányzik Bambi apjának halála és az ifjú herceg felnőtté válása).

A kötet természetesen gazdagon illusztrált: minden második oldalon található egy teljes oldalas rajz, amely minden esetben igazodik az adott film látványvilágához, nem egyszer tűpontosan meg is idézi azt. Ezen a ponton kell szót ejtenünk a fordító, Wohl Anita személyéről, aki a párbeszédek során igyekezett hű maradni az általunk jól ismert dialógokhoz, így szinte minden mesében találunk egy-két olyan mondatot, amely azonnal felidézi bennünk az adott karakter hangját, hangsúlyait. Ekként is biztosít a Disney 100 remek nosztalgiát bármely felnőttnek, aki a gyerekének olvassa fel ezeket a meséket, hiszen a képeket elnézegetve azonnal felsejlik előttünk az összes olyan karakter, dal és egyéb emlék, amelyek a mi gyermekkorunkat örömtelivé varázsolta. Ha pedig netalántán valamelyik alkotás kimaradt volna az életünkből (létezik ilyen?), ezek a mesék azonnal meghozzák a kedvet ahhoz, hogy elindítsuk a rajzfilmet.

A Jégvarázs szereplői (Forrás: Disney)

A Disney 100 – Egy évszázad csodái mind tartalmát, mind kivitelezését tekintve tökéletes karácsonyi ajándék lehet: még nem késő beszerezni, hogy aztán az ünnepi fények adta hangulatban mi is átadjuk magunkat az igazi varázslatnak.

Disney 100 – Egy évszázad csodái (Disney – 100 Years of Wonder – Storybook Collection), ford.: Wohl Anita, Kolibri Kiadó, 304 oldal

Kiemelt kép: Bal oldalon Walt Disney (Kép forrása: visitpalmsprings.com)