100 éve született Dr. Polcz Alaine pszichológus, író, a tanatológia (a halál és gyász kutatása) magyarországi úttörője, a Magyar Hospice Mozgalom, majd alapítvány életre hívója, Mészöly Miklós Kossuth-díjas magyar író felesége.

Polcz Alaine 1922. október 7-én, Kolozsváron látta meg a napvilágot. Alaine 19 éves volt, amikor először férjhez ment. Férje, aki lapszerkesztőként dolgozott, azonban már nászútjukon más nőnél kereste a boldogságot, majd házasságuk alatt többször is megcsalta feleségét. Az orvosok már ekkor diagnosztizálták nála a súlyos szifiliszt, de a válásra a II. világháború miatt nem kerülhetett sor. Alaine később, a háborúban megsérült, a klinikai halál állapotába került. Előtte borzalmas szenvedéseken ment keresztül a szovjet katonák folyamatos, csoportos erőszaktétele, kínzása és a nélkülözés miatt. A házassága is felbomlott, ez és a háború borzalmai egész életén nyomot hagytak. 1949-ben elvégezte az ELTE Bölcsészettudományi Karának pszichológia szakát, valamint ugyanebben az évben másodszor is férjhez ment Mészöly Miklós íróhoz, akivel házassága 2001-ig, Mészöly haláláig tartott.

Pedig Alaine eleinte mindent megtett, hogy ne szeressen bele Mészölybe, tartott ugyanis a férfitól, aki túl szépnek tűnt ahhoz, hogy igaz legyen, márpedig ő nem bízott a jóképű férfiakban. A házasságba még akkor sem egyezett bele, amikor már együtt éltek egy ideje, ám Mészöly kitartó udvarlása, és az, hogy akkor sem fordult el a lánytól, amikor a betegség ismét ledöntötte a lábáról, gyümölcsözőnek bizonyult. Házasságukat nagyon sokan harmonikusnak, kiegyensúlyozottnak találták, annak ellenére is, hogy Mészöly – aki a nők kedvence volt, Göncz Árpád szavaival élve: „Bessenyei óta a legszebb magyar író” – ugyanúgy eljárt más nőkhöz, mint Alaine első férje, János. A nő választásai talán nem is éppen véletlenek, hiszen édesapja szintén több szeretőt tartott édesanyja mellett. Fél évszázados házasságuk alatt Mészölynek több komolyabb szerelme is volt, időről időre el is hagyta feleségét. De olyan is előfordult, hogy az asszony költözött el: tapintatosan összecsomagolt, és egy óra múlva már ott sem volt, az író azonban mindig visszakönyörögte magát hozzá, és Alaine mindig visszafogadta. Azért tűrt, mert szeretett, és mert szégyellte, hogy nem szülhet gyereket a férjének.

Polcz Alaine és Mészöly Miklós 1949 körül (Fotó: Wosinsky Mór Megyei Múzeum)

Pályája kezdetén elmebetegekkel folytatott művészeti terápiát, később játékdiagnosztikával foglalkozott. 1970-től a Tűzoltó utcai II. számú Gyermekklinikán dolgozott, ahol a nagyon súlyos beteg és haldokló gyermekek és hozzátartozóik pszichológusa volt. 1976-ban Magyarországon elsőként hozott létre klinikai osztályon játszószobát, illetve külön szobát a szülők számára. 1991-ben hozta létre a Magyar Hospice Alapítványt. 

Pszichológusok széles köre alkalmazza játékdiagnosztikai módszereit, amellyel a Világjáték szceno bábteszt alapjait fektette le. Alaine életének kettősségét mutatja, hogy míg a halál pszichológiájáról ismeri őt a szakma, addig a gyermekpszichológia területén éppen olyan nagy a munkássága. Élete egyik utolsó gyermekpszichológiai alkotása a Világjáték „folytatása”, tökéletesítése – egy szceno bábteszt, amely megfelel a gyermek vizuális beállítottságának, tehát képszerű, dramatikus, jelképes, biztosítja az érzelmek kivetítését és lereagálását. Funkciójában hasonlít a Báb-, illetve Világjátékhoz, hiszen segíti a gyermek világának megismerését, megfigyelőképességét, találékonyságát. Fejleszti alkalmazkodó képességét, amikor a játékot segítő felnőttel együtt játszik, segíti a gátoltság, félénkség feloldását. A játékfigurákkal a gyermek azonosul, egy-egy figura tág lehetőséget ad az identifikációra.

Polcz Alaine és Mészöly Miklós emléktáblája a Városmajor utca 48/A. szám alatt

Számos könyve foglalkozik a halál problémakörével, ezen kívül a pszichológiával, életvezetési kérdésekkel, a hozzá közel állókkal, az esszétől a regényig terjedő műfajban. Az 1960-as évek elejétől kezdve jelentek meg tudományos alapú írásai, amelyek kezdetben főleg fentebb említett bábjáték-pszichológia kapcsolatát vizsgálta. 1991-ben jelent az Asszony a fronton című, máig legnépszerűbb írása, amelyből több színpadi adaptáció is készült. További művei közül kiemelendő a Macskaregény (1995), az Ideje a meghalásnak (1998), Az életed, Bíró Berta (2000), a Leányregény (2000), a Kit szerettem? Mit szerettem? (2004) vagy az Egész lényeddel (2006).

1991-ben az Asszony a frontont Az Év Könyvévé választották, 1992-ben a szerző Déry Tibor-jutalomban részesült. 2001-ben megkapta A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét. Polcz Alaine Budapesten, 2007. szeptember 20-án hunyt el.

Kiemelt kép: Polcz Alaine (Fotó: illuzio.cafeblog.hu)