1921. május 26-án, éppen 100 éve született Bárdy György, Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész.

Bárdy György már gyermekként megtalálta hívatását, a Kispesti Református Ifjúsági Egyesület tagjaként számos előadásban fellépett, sőt, tizenhárom éves korától saját színjátszócsoportot vezetett. Várkonyi Zoltán itt látta meg egy produkcióban, és azonnal megígérte a tizenhat éves fiúnak, hogy le fogja szerződtetni majdani társulatához. A második világháborút követően, sebesüléseiből felgyógyulva Bárdy fel is kereste a színészóriást, aki nem csak szerepet ajánlott neki, hanem befogadta pasaréti villájába is.

1945-től a Művész Színház, 1946-tól pedig a Vígszínház társulatának tagja volt. 1949-ben elszerződött a Vidám Színpadhoz, majd 1951-től a Madách Színházban játszott egészen 1958-ig, amikor is egy rövid időre a Nemzeti Színházhoz csatlakozott. 1959-től három évig nem léphetett színpadra a „szocialista erkölcs” megsértése miatt, 1962-ben a kecskeméti Katona József Színház művészeként tért vissza. Két évvel később ismét a Vígszínház társulatát erősítette.

Markáns arcvonásai és zengő baritonja mellett kiváló humora sokféle karakter megformálására predesztinálta: játszott sármos csábítót, történelmi hőst, kegyetlen csendőrt, sőt groteszk filmek főszerepeit is rábízták. A színházi adattár 123 bemutatót jegyez a neve alatt, melyek között olyan legandás alakítások szerepelnek, mint Ficsúr a Liliomból, Lucifer Az ember tragédiájából, Bicska Maxi a Koldusoperából, de játszott Rómeót, Coriolanust és számos bohózatban is színpadra lépett. Színházi alakításai mellett maradandót alkotott a Valahol Európában, A csodacsatár, vagy A tettes ismeretlen című filmekben, legkedvesebb szerepe azonban az Egri csillagok Jumurdzsákja volt, a legendás karaktert több alkalommal is magára ölthette pályája során: a Nagy könyv című műsorban, a Magyar Vándor című vígjátékban és a Jumurzsák gyűrűje című interaktív filmben.

Bárdy György az Egri csillagokban (Fotó: tv24.hu)

Művészi munkáját 1958-ban Jászai Mari-díjjal ismerték el, 1983-ban érdemes művész, 2000-ben kiváló művész lett. 1991-ben a Magyar Köztársaság Zászlórendjével tüntették ki. 2005-ben lett Kispest Díszpolgára. Amikor 85 évesen megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét a csillaggal kitüntetést, arra a kérdésre, hogy mi az, amin változtatna életében, így válaszolt: „minden úgy van jól, ahogy történt.”

Bárdy György utolsó éveiben visszavonult, csendes életet élt, halála előtt szívbetegségével küzdött. Egy nappal a kilencvenkettedik születésnapja után, egy budapesti kórházban hunyt el.

Kiemelt kép: Bárdy György (Fotó: pinterest)