Nem egészen négy évvel ezelőtt, 2015 novemberében mutatták be a Pesti Magyar Színházban A muzsika hangját. A Trapp-család igaz történetét kereken hatvan éve, 1959-ben láthatta először a közönség színpadon, azonban igazán világhírűvé és feledhetetlen klasszikussá az 1965-ben bemutatott filmváltozat tette, mely elnyerte a legjobb filmnek és rendezésnek járó Oscar-díjat is.

A muzsika hangja főszereplője egy fiatal és életvidám lány, aki apácának készül, ám hamar rádöbben arra, hogy a kolostori élet nem neki való. Nevelőnőként kezd el dolgozni a szigorú Von Trapp százados gyermekei mellett, de megdöbbenve látja, mennyire túlfegyelmezettek a gyerekek. Úgy dönt, a százados szigorú szabályait felrúgva megtanítja a csöppségeket arra, hogyan örülhetnének az életnek, és nem sokkal később egy igazi énekkar vidám hangja visszhangzik a házban.

Jelenet A muzsika hangja című előadásból (fotó: Juhász Éva)

A zenész színházi irodalom nagy hatású, mondhatni alapművéből Eperjes Károly rendezett előadást a Pesti Magyar Színházban. Április 24-én, este 7 órakor azonban nem csak a 100. előadását ünnepli a produkció, hanem búcsúztat is, ugyanis a gyerekszereplők egy részét ekkor láthatja utoljára a közönség. A különleges estén fellépnek majd mindazok, akik játszottak és játszanak az előadásban, így színpadra áll a teljesség igénye nélkül Hűvösvölgyi Ildikó, Sáfár Mónika, Wégner Judit, Eperjes Károly, Juhász Róza, Pavletits Béla, Tóth Éva, Fillár István, Rancsó Dezső és Tóth Sándor is. Az ünnepi estét az összes szereplő közös éneklése zárja, mely alatt nem csak megengedett a fotózás, hanem kéri is a színház, hogy a közösségi médiában #muzsikahangja100 és #magyarszinhaz hashtaggel jelenjenek meg bejegyzések.

Kiemelt kép: Jelenet A muzsika hangja című előadásból (fotó: Juhász Éva)