Szeptember 30-án, délután tartják a Rózsavölgyi Szalonban a Diplomácia című darab 100. előadását. Cyril Gely drámájának premierjét 2018. október 30-án tartották, a magyarországi bemutatót Sztarenki Pál rendezte, aki egyben a történet egyik főszereplőjét is alakítja Alföldi Róbert mellett.

A helyszín Párizs, 1944. augusztus 25. Ez az a dátum, amikor a „fény városa” felett még ott a horogkeresztes zászló, de Németország már minden fronton vesztésre áll. Harmincezer fős francia felszabadító hadosztály közeledik. Von Choltitz tábornok csapdába kerül: mindössze kétezer katonája van, ám ha elveszíti Párizst, a háborút is elveszíti. Hitler parancsba adja neki: aknázza alá és robbantsa fel a francia fővárost, kétmillió civil élete a tét. Choltitzot ugyan kétely és lelkiismeret-furdalás gyötri, de nem lát más kiutat. Egy órával azelőtt, hogy kiadná a végzetes parancsot, egy titokzatos svéd diplomata, Nordling jelenik meg Choltitz szobájában váratlanul, hogy meggyőzze és lebeszélje a tábornokot kegyetlen tervének végrehajtásáról. Vitájuk Choltitz döntéséről elkeseredett párbajjá változik. Mit tegyünk egy kiúttalan helyzetben? Behódoljunk-e az elnyomásnak, ha családunk élete a tét? Mi minden múlik egyetlen emberen?

Jelenet a Diplomácia című előadásból (fotó: Várady Nikolett)

A 70 perces előadás a XX. századi európai történelem egyik legtitokzatosabb történetét meséli el, azt, hogyan menekült meg a meggyötört, összetört Párizs 1944-ben Hitler bosszújától. A Diplomácia feszült lélektani krimi, mely a mindannyiunk számára egyik legégetőbb kérdést járja körül: mit jelent helyesen és emberhez méltóan dönteni az életben. A Rózsavölgyi Szalon hangulatos kávéházi termében Sztarenki Pállal (Dietrich von Choltitz), Alföldi Róberttel (Raoul Nordling), Varga Ádámmal (Helmut Mayer), Sütő Andrással (Werner Ebernach) és Bárdi Gergővel (Hans Brensdorf) találkozhatunk – immáron századszorra. A szövegkönyvet a neves műfordító, Tótfalusi Ágnes ültette át magyarra, a díszletet Enyvári Péter, a jelmezeket Böhm Katalin tervezte, az előadás rendezője Sztarenki Pál. A darabról írt kritikánk itt olvasható.

Kiemelt kép: Sztarenki Pál és Alföldi Róbert a Diplomácia című előadásban (Fotó: Várady Nikolett)