Március 16-án a pilisi Csernai Pál Művelődési Házban érkezett 100. előadásához a Déryné Társulat János vitéz című előadása, a jubileumra a színművészek több meglepetéssel is készültek, például léggömb installációval. Az ünnepi hangulatú programon részt vett a Déryné Program igazgatója, a Jászai Mari-díjas színész-rendező, Kis Domonkos Márk, illetve a darab rendezője, a szintén Jászai Mari-díjas Berettyán Nándor, a Nemzeti Színház színművésze, a Karinthy Színház művészeti vezetője.

„Örvendetes, hogy egy olyan előadást sikerült létrehoznunk, amelyet a kisgyermekek, a felnőttek és a nyugdíjasok is szeretettel várnak mindenhol. Lelket melengető, hogy ugyanaz a 14 színész állt most színpadra, akik a bemutatón is, nem változott a társulat. Külön öröm számomra az is, hogy épp most, a Petőfi200 emlékévben ünnepelhetjük a 100. jubileumot, ráadásul a nemzeti ünnepünket követő napon, ami Petőfi életében is fontos fordulópont volt” – fogalmazott Kis Domonkos Márk. Az előadás premierjére 2020. augusztus 8-án került sor Sátoraljaújhelyen, azóta pedig bejárta az egész országot, immáron több mint 18.000 néző élvezhette Petőfi szereplőinek kalandjait. A humorral, tánccal gazdagon átszőtt produkció lendületes, fiatalos játékmódjával nem csupán az iskoláskorúakat, hanem az egész családot megszólítja, interaktív formájának köszönhetően mindenki számára képes maradandó élményt nyújtani.

„Ez egy 1 óra 10 perces produkció és kifejezetten azt szeretnénk vele, ha a gyerekek megszeretnék a János vitézt, megszeretnék Petőfit, és kapnának egy olyan élményt a színházról, ami miatt aztán máskor is el akarnak oda látogatni. Egyfajta beavató funkciója is van az előadásnak, van egy kis János vitéz a végén, akit az Iluskánk, Vas Judit Gigi választ ki a nézők közül és hoz fel a színpadra, hogy azt érezzék, hogy ők is lehetnek János vitézek, ők is lehetnek Iluskák” – foglalta össze Berettyán Nándor.

A szervezők az ünnepi alkalomra lufi-installációval, egyedi ajándékokkal és süteményekkel készültek a pilisi nézőknek, akiket Horvárth Márk, Vas Judit Gigi, Losonczi Kata, Janka Barnabás, Ivaskovics Viktor, Tarpai Viktória, Széplaky Géza, Turi Bálint, Szemerédi Bernadett, Dányi Krisztián, Habodász István, Havasi Péter, Gulyés Gabriella és Kárpáti Barnabás játéka kalauzolt el Petőfi legismertebb művének világába.

Kiemelt kép: A Déryné Társulat a 100. János vitéz előadás után (Fotó: Érdi Róbert)