Ma este 100. alkalommal játsszák a Budapesti Operettszínház Raktárszínházában a Virágot Algernonnak című musicalt, Kerényi Miklós Máté, Szendy Szilvi/Kelemen Fanni, Szabó P. Szilveszter, Gömöri András Máté és Nádasi Veronika főszereplésével.  

A szívszorító történet Charlie Gordonról szól, akinek az IQ-szintje 60 körül mozog. Egy alkalommal lehetősége nyílik arra, hogy megoperálják az agyát, amelynek köszönhetően tudása megsokszorozódik, értelmes és tanult ember válhat belőle. Charlie tanítónője, Miss Kenean is támogatja a műtétet, mert szeretné, ha a férfinak lennének igazi barátai, akik nem nevetnék ki és akik egyenrangú félként kezelik. Charlie beleegyezik az operációba, amelynek nem várt hatásai lesznek: rövid időn belül a férfi a világ egyik legintelligensebb emberévé válik. Ám mint annyi mindennek az életben, ennek a változásnak is súlyos ára van.

Daniel Keyes (1927-2014) legismertebb regénye, a Virágot Algernonnak először novellaként látott napvilágot, majd 1966-ben kisregénnyé bővítette a szerző. Előbbi Hugo-díjat, utóbbi Nebula-díjat kapott. Megjelenése óta 27 nyelvre fordították le, és több mint ötmillió példányban kelt el. Számos film- és színházi adaptáció készült a történetből. Előbbi leghíresebb változata az 1978-as Charly, a főszerepet játszó Cliff Robertsont Oscar-díjjal jutalmazták filmbéli alakításáért. A regényből Charles Strouse (zene) és David Roges (szövegkönyv) készített musicalt, amelyet Magyarországon először (és mindeddig egyedüliként) a Budapesti Operettszínház Raktárszínházában mutattak be 2015. november 20-án Galambos Attila magyar szövegével, Somogyi Szilárd rendezésében. (Érdekesség, hogy ezzel szinte egyidőben, október 31-én debütált a történet prózai változata – Szervét Tibor adaptációjában – a Játékszínben, amely szintén nemrég ünnepelte a 100. előadását.)  

Kerényi Miklós Máté és Nádasi Veronika a Virágot Algernonnak című musicalben (Fotó: Gordon Eszter)

Charlie Gordont Kerényi Miklós Máté, Alice karakterét Szendy Szilvi és Kelemen Fanni alakítja váltott szereposztásban (ezt a szerepet a bemutató idején Földes Eszter játszotta, valamint egy ideig Vágó Zsuzsinak is tapsolhatott a közönség az előadások végén). A további szerepekben olyan, a premier óta folyamatosan látható színészekkel találkozhatunk, mint Gömöri András Máté (Nemur), Szabó P. Szilveszter (Dr. Strauss), Nádasi Veronika (Mrs. Donner), Auksz Éva (Lita), Földes Tamás / Pálfalvy Attila (Frank Reilly), Kékkovács Mara (Rose Gordon) vagy Sipos Imre (Matt Gordon). Az előadás díszletét Gyarmathy Ágnes, a jelmezeket Füzer Anni tervezte, a koreográfus Szakál Attila, a zenei vezető Kovács Adrián. 

Kiemelt kép: Gömöri András Máté és Kerényi Miklós Máté a Virágot Algernonnak című musicalben (Fotó: Gordon Eszter)