Idén július 14. és 23. között kerül megrendezésre a Fesztivál Akadémia Budapest: a főváros több helyszínén koncertekkel és széles programkínálattal várják a közönséget.

A Kelemen Barnabás és Kokas Katalin hegedűművész házaspár által nyolc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest a nemzetközi zenei élet élvonalbeli művészeit, a magyar kultúra krémjét vonultatja fel. A programsorozaton 45 nemzetközi sztárszólista, 25 ország 100 diákja és 150 tehetséges magyar fiatal, valamint 80 zenepedagógus adja át magát a muzsika örömének, és nyitja ki ennek az örömnek a kapuit a nagyközönség számára is. A 100 egyetemista diák mindegyike négy egyéni mesterkurzuson vesz részt, amelyen a vendégművészek tanítanak.

A nyitónapon a Concerto Budapest a Fesztivál Akadémia Budapest vendégszólistáival kiegészülve lép fel: a koncerten 9 szólista, 3 karmester lép színpadra a Zeneakadémián. Július 22-én négy karmester és négy szólista ad koncertet a Pannon Filharmonikusok közreműködésével, ezen Bartók művei hangzanak el. A zárónapon, július 23-án a Viva „La Gitane” című programra várják a közönséget, amelyen többek között a Parno Graszt, a Söndörgő, Szalóki Ági, valamint ifj. Sárközi Lajos és zenekara lép fel. A fesztivál keretén belül június 18-án rendezik meg a Múzeum-napot is, amely a Múzeumkertben, az Auguszt-Géraldine cukrászdában indul, majd a múzeum épületében is koncerttel várják a résztvevőket. Ezen a napon több helyszínen, például a Liszt Múzeumban, a Terror Házában, a Magyar Zene Házában, a Szépművészeti Múzeumban és a Széchenyi Gyógyfürdőben is hallhatók zeneművek. A további programok között szerepel családi nap a Margitszigeten, könyvtárnap, Bartók-nap és kortárs művészetek napja is. Július 19-én a fiatal tehetségek napját A katona története című darab előadásával zárják a Zeneakadémián.

Kiemelt kép: Kokas Katalin és Kelemen Barnabás (Fotó: Csibi Szilvia)