Augusztus 12. és 21. között, immár 29. alkalommal rendezik meg a Summerfest fesztivált, melynek programját már közzétették a szervezők. 

A Summerfest fesztivál Magyarország egyik legnagyobb nemzetközi folklóreseménye, 1994 óra minden évben három településen, Százhalombattán, Tökölön és Szigetszentmiklóson rendezik meg. Az elmúlt években a világ valamennyi kontinenséről több mint 100 ország néptáncosa és zenésze vett részt a rendezvény programjain. A Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál az UNESCO stratégiai partnerszervezete, a CIOFF (International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts) védjegyét elnyert fesztivál.

A programsorozat augusztus 12-én veszi kezdetét a Helló, Summerfest!-tel, amikor is Százhalombatta köztereit gólyalábas langaléták lepik el. Másnap délután a Szent István téren ünnepélyes zászlófelvonásra, majd a XXIX. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál emlékfa ültetésére kerül sor. A Kalyi Jag zenekar villámkoncertet ad, lesz magyar népviseleti kiállítás, az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes az Elfeledett legényesek, a Forrás Néptáncegyüttes Független Színház a Mestermunka című előadásokkal érkezik, az este fergeteges hangulatáról pedig a Cimbaliband zenekar gondoskodik. Augusztus 14-én a Magyar Állami Népi Együttes lép fel a Kolozsvári piactéren című produkcióval, a következő napokban pedig a hagyományos lakodalmaké lesz a főszerep.

Jelenetkép a Szegedi Kortárs Balett Carmina Burana című előadásából (Fotó forrása: Summerfest)

Augusztus 18-án ukrán népzenei koncerttel várják az érdeklődőket, majd a Rézeleje zenekar húzza a talpalávalót, a táncelőadások szerelmesei pedig az Urban Verbunk Rózsa Story című darabját tekinthetik meg. Augusztus 19-én érkezik a Szegedi Kortás Balett a Carmina Buranával, majd a Die Spitzbuben sváb népzenei zenekar lép fel, a napot pedig a Forrás Néptáncegyüttes Független Színház gálaműsora zárja. A fesztivál zárását követően, augusztus 22-én a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház előadása, A helység kalapácsa ingyenesen lesz megtekinthető.

A részletes program a Summerfest oldalán olvasható.

Kiemelt kép: Rézeleje zenekar (Fotó: Summerfest)