Éhség / Trafó – Vörösmarty Színház / rendező: Nagy Péter István / március 5. 21:00

1888-ban egy fiatal író rója a norvég főváros, Kristiania utcáit. Napról napra él, kilakoltatják, éhezik. Ételre. Szeretetre. Szerelemre. A társadalom jóllakató elismerésére. Művészi identitáskeresése és zaklatott, kiúttalan bolyongása Kristiania utcáin élesen rajzolja meg az alkotás egyszerre felszabadító és kegyetlen mivoltát. Knut Hamsun, Nobel-díjas norvég író önéletrajzi ihletésű pszichológiai regénye és a szerző időskori alakjának vitatott megítélése egy álomszerű, önmagával is sokrétegű polémiát folytató előadásban ütközik egymással. Az darab problémafelvetése – a pályakezdő fiatal alkotás iránti olthatatlan vágya és a művész társadalmi felelőssége – ugyanakkor túlmutat az életmű kontextusán, reflexióra készteti az előadás alkotóit és nézőit is. A Trafó és a székesfehérvári Vörösmarty Színház közös előadását Nagy Péter István egyetemi hallgató rendezésében, Domokos Zsolt, Dunai Csenge, Galkó Balázs, Nagy Norbert, Pallag Márton és Pálya Pompónia szereplésével láthatjuk majd. A március 5-i budapesti premiert követően, március 11-én Székesfehérváron, a Pelikán Fészekben is bemutatkozik a darab.

Tizenhárom almafa / Nemzeti Színház / rendező: Vidnyánszky Attila / március 6. 19:00

A trianoni békediktátum országcsonkolással járó fantomfájdalma még ma is érezteti hatását. A korábbi világrend visszaállítása után vágyakozó magyarság egy újabb háború véradósságát megfizetve volt kénytelen rádöbbenni arra, hogy ha történelmi egyensúly létezik is, az csak a győztesek szempontjait tükrözi. Ami pedig ezt felülírja, az nem más, mint a szülőföldön való megmaradás ténye. Ezt a tényt hivatott bemutatni a Nemzeti Színház új előadása is, mely Trianont több szempontból megvilágítva, az első világháborútól napjainkig tartó időszakot veszi górcső alá. A korabeli dokumentumok, levéltári adatok, valamint Wass Albert Tizenhárom almafa című regénye alapján írt szövegkönyv szolgál alapként egy olyan előadás színreviteléhez, melynek célja egy „nagy világrendben” állhatatosan tovább élő kis nép harcának és életre ítéltségének a bemutatása. A Vidnyánszky Attila rendezte produkcióban Szarvas József, Tóth Auguszta, Rátóti Zoltán, Bakos-Kiss Gábor, Bodrogi Gyula, Farkas Dénes, Herczegh Péter és Horváth Lajos Ottó játssza a főbb szereplőket.

Fejszés Attila a Chioggiai csetepaté próbáján (fotó: Fehér Alexandra)

Chioggiai csetepaté / Győri Nemzeti Színház / rendező: Szűcs Gábor / március 7. 19:00

Carlo Goldoni komédiájában egy Velence melletti, mediterrán halászfalu elevenedik meg, amelynek főterén csipkeverő lányok és asszonyok kapnak össze, hogy aztán a férfiak is jól elmondhassák a magukét. A piszlicsáré okokból kirobbanó, de végül egész Chioggián elhatalmasodó kalamajka váratlan fordulatokat tartogat. A kérdés már csak az, hogy a jegyző – maga Goldoni – el tudja-e csitítani a kedélyeket és kibékíteni a szerelmeseket. A komédia szusszanásnyi pihenőt sem enged a nézőnek: poénból poént ránt, valójában azonban hatalmas szívről és hihetetlen emberi bölcsességről árulkodik, és a feltétel nélküli szeretetről mesél. A főbb szerepeket Fejszés Attila, Molnár Judit, Sík Frida, Kiss Tünde, Nagy Balázs és Járai Máté alakítják.

Poppea megkoronozása / Katona József Színház / rendező: Székely Kriszta / március 7. 19:00

A Katona József Színház legújabb bemutatójának alapjául Claudio Monteverdi operája szolgál, a mostani előadás szövegkönyvét Lax Éva fordításának felhasználásával Dinyés Dániel, Závada Péter és Szabó-Székely Ármin jegyzi. Az 1642-ben íródott darab volt az első olyan mű, amely képes volt elrugaszkodni a korábban megszokott mitologikus elemektől, így cselekménye tisztán történelmi eseményekre támaszkodva bontakozik ki. Néró beleszeret Poppeába, a kétes erkölcsű férjes asszonyba, és bármire képes azért, hogy megkapja, még arra is, hogy feleségét, Octaviát letaszítsa a trónról. Seneca, a császár nevelője és tanácsadója persze ezt nem támogatja, így szembe kell néznie az uralkodó haragjával. Címszereplőként Pálmai Anna lép majd színpadra, mellette pedig olyan színészeket köszönthetünk, mint Rajkai Zoltán (Néró), Nagy Ervin (Otho), Jordán Adél (Octavia), Cseh Antal/Kiss András (Seneca), Rujder Vivien (Drusilla), Tasnádi Bence (Lucanus/Ámor), Csoma Judit (Arnalta), Kiss Eszter (Nutrice), Samudovszky Adrián (Liktor).

Pillanatkép a Poppea megkoronázása próbájáról (fotó: Horváth Judit)

Pucér fiúk olvasnak / Mozsár Műhely / rendező: Böhm György / március 7. 20:00

Különleges irodalmi édenkertbe invitálja a nézőket a Mozsár Műhely új előadássorozata. 2012-ben indult útjára Angliában a Naked Boys Reading mozgalom, amelynek újraértelmezett, színházi környezetre adaptált változatát kínálják most a hazai közönségnek. A sorozat minden estjén egy-egy kortárs magyar írónő válogatott szövegeit olvassa fel három férfiszínész. Miközben a szerzőnők lemeztelenítik a lelküket, az előadók is egyre inkább megszabadulnak a gátlásaiktól. Az első előadáson Fiala Borcsa, a WMN magazin főszerkesztőjének írásai kerülnek terítékre, akinek megjelenés előtt álló új könyvéből ezen az estén hallhat először részletet a közönség Barna Zsombor, Mohai Tamás és Simon Kornél tolmácsolásában.

A nevem Mary Page Marlowe / Centrál Színház / rendező: Puskás Tamás / március 8. 19:00

Tracy Letts az Augusztus Oklahomában című darabbal vált világhírűvé, legújabb műve szintén igazi jutalomjáték a címszereplőt alakító színésznőknek. Mary Page Marlowe-t minden jelenetben más-más korában látjuk: egyszer egy 19, másszor egy 63, utána egy 40, majd egy 56 éves nő jelenik meg a színpadon. A Centrál Színházban Borbély Alexandrának és Básti Julinak jut majd a lehetőség, hogy egészen különböző életkorú női alakokat jelenítsenek meg. A további szerepekben többek között olyan nagyszerű művészeket láthat a közönség, mint Sztarenki Dóra, Stohl András, Fehér Tibor és Scherer Péter. A darab hazai ősbemutatóját – melyre éppen Nőnapon kerül sor – Puskás Tamás rendezi.

Básti Juli és Borbély Alexandra A nevem Mary Page Marlowe-ban (Fotó: Centrál Színház)

Kiemelt kép: Bakos-Kiss Gábor, Horváth Lajos Ottó és Rátóti Zoltán a Tizenhárom almafa olvasópróbáján (fotó: Eöri-Szabó Zsolt)