A Rózsavölgyi Szalon 2012. április 11-én, a magyar költészet napján nyílt meg a budapesti Szervita téren. A 75 férőhelyes, különleges kialakítású színház az elmúlt egy évtized alatt 70 saját bemutatót és 2500 egyéb programot tartott, mindezt mintegy 200 ezer néző előtt.

A Rózsavölgyi Szalon a megnyitása óta olyan darabokat tűz műsorra, amelyek jelentős értéket képviselnek a magyar és külföldi irodalomban, és amelyeket korábban nem mutattak be, vagy színpadi változatban nem kerültek még színre Magyarországon. „Mi azt képviseljük: ha bizonytalan is körülöttünk minden, a művészet megerősít minket. A Rózsavölgyi Szalon állandó és élő párbeszédben van a közönségével. Ez a színház lényege, ez a kapcsolat. Nálunk tíz éve a hagyomány és az újító szándék teremti meg a színházi és irodalmi műhelymunkát. Előadásainkat országosan is ismerik, vidéki meghívásaink – különféle helyszínekre, fesztiválokra – egyre sűrűsödnek, s ezzel együtt fesztiváldíjaink száma is nő. Úgy gondolkodunk: a színház értelmet ad a mának, feladata, hogy társadalmi kérdésekkel, a világ minket érintő változásaival foglalkozzon. Társadalmi szempontból érzékeny, színvonalasan szórakoztató, de mindig művészi igényű előadásokat mutatunk be. Erre garancia a nálunk alkotók köre. Itt lép fel a legtöbb Nemzet Színésze, sokan a Kossuth-díjasok közül is, de ugyanilyen fontosnak tartjuk a tehetséggondozást, vagyis a nagy nevek mellett rendre megjelennek itt fiatal művészek, pályakezdők, akiknek további lehetőséget adunk. Közönségünk és alkotóink együtt jelentik a Rózsavölgyi Szalon összetartó közösségét” – mondta Zimányi Zsófia művészeti vezető, majd köszönetet mondott a színház művészeinek, az alkotóinak, a közönségének és az együttműködő partnereinek.

Jelenet a Diplomácia című előadásból (fotó: Várady Nikolett)

A Rózsavölgyi Szalon a 10. születésnapja kapcsán az itt fellépő művészekkel, alkotókkal, tervezőkkel, rendezőkkel kisfilmeket is forgatott, amelyek Mi jár a fejedben? címmel a színház közösségi oldalain futnak sikerrel. Ezekben a beszélgetésekben sokan mondják el a véleményüket a színházról, köztük például Molnár Piroska, aki ekként fogalmazott: „Kicsi színház – hatalmas lélekkel. Itt a színészeket visszavárják. És vissza is megyünk.” A teátrum egyik legsikeresebb előadása az Alföldi Róbert és Jordán Tamás főszereplésével készült Az utolsó óra, amelyet több mint 260 alkalommal játszottak, de túl van már a jubileumon a Diplomácia (100. előadás) és a Kései találkozás (50. előadás) is. A hat éve bemutatott Valami csaj(ok) és a romance.com hamarosan 150., a Táncórák a 100., Az őz a 80. előadásához érkezik. Jordán Tamás Széllel szembe című verses stand up produkcióját a Rózsavölgyi Szalon megnyitásával egy időben mutatták be, és azóta is repertoáron van.

A Rózsavölgyi Szalonnak mindig is kiemelt célja volt a magyar szépirodalom beemelése színházi környezetbe,  számos magyar szerző regényét adaptálták színpadra. Évek óta nagy sikerrel megy Szabó Magda kultikus művéből, Az őzből készült produkció, de Grecsó Krisztián Mellettem elférsz című regényének színpadi változatát is itt mutatták be először. Ősbemutatóik közé tartoznak olyan magyar darabok is, amelyeket a színház felkérésére írtak kortárs szerzők: ilyen volt például Tóth Krisztina Pokémon go című színdarabja, valamint Zalán Tibor El kell mondanom című drámája (a rendezővel, Őze Áronnal készült interjúnk itt olvasható), amelynek előadásáról maga a szerző, a kortárs magyar irodalom egyik legsokoldalúbb alkotója nyilatkozta, hogy a „legjobb helyen van a Rózsavölgyi Szalonban, ahol értik és szeretik is az irodalmat”. A Rózsavölgyi Szalon tízéves történetében az egyik legtöbbet méltatott előadás a Semmit se bánok, Székely Csaba darabja, amely számos fesztiválmeghívást kapott.

Jelenet az El kell mondanom című előadásból (Fotó: Molnár Miklós)

A Rózsavölgyi Szalonnak számos fővárosi, illetve vidéki színházzal, kulturális helyszínnel van állandó kapcsolata, valamint évek óta itt tartják a Psota Irén Alapítvány és a Kortárs Magyar Drámáért Alapítvány díjátadóját.

Kiemelt kép: Molnár Piroska és Jordán Tamás a romance.com című előadásban (Fotó: Éder Vera / Rózsavölgyi Szalon)